skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oto wszystkie niezbędne składniki naszego wspaniałego dania. Za pół godziny zamienią się w obfity lunch. Na kuchence kładziemy garnek z wodą pod makaronem i jeszcze kilka patelni. Na jednym ugotujemy mięso mielone, a na drugim SOS. Gotowy? Zaczynamy!
Krok 2:
Gdy patelnia się nagrzewa, obierz i posiekaj cebulę czosnkiem. Smażyć je na oleju roślinnym. Zapach na całe mieszkanie jest oszałamiający:) Nawiasem mówiąc, możesz bezpiecznie umieścić więcej czosnku, doda aromatu, a ostrość w ogóle nie jest odczuwalna.
Krok 3:
Dodaj mięso mielone do smażonej cebuli i czosnku. Wziąłem Mrożone mięso mielone i nie rozmrażałem go. Doskonale rozmrozi się bezpośrednio na patelni. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli twoje mięso mielone jest również zamrożone, możesz bezpiecznie zrobić to samo, co ja :) To znacznie zaoszczędzi czas.
Krok 4:
Smażyć do miękkości. nie zapomnij okresowo mieszać. Pamiętaj, aby dodać sól, pieprz. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Ten krok zajmie ci 15 minut. Mam mieloną marmurkową wołowinę, jest dość tłusta, więc dodatkowo nie dodaję oleju. Ale jeśli gotujesz danie z mielonego kurczaka lub indyka, możesz dodać trochę oleju.
Krok 5:
Równolegle na drugiej patelni roztop masło.
Krok 6:
Dodaj do niego mąkę i dobrze wymieszaj. Okazuje się, że jest to gęsta pasta. Smażymy ją przez pięć minut, nie więcej.
Krok 7:
Teraz wlej śmietanę do pasty (dobrze lub mleko). Robię to w kilku krokach, co również polecam. Wlej trochę śmietany, wymieszaj, dodaj więcej i ponownie wymieszaj. Ważne jest, aby mieszać, aby nie pozostały grudki. Cóż, jeśli trochę zostało, nie martw się-naprawimy to ;)
Krok 8:
Teraz gotujemy nasz sos. Ponieważ makaron jest już ugotowany w pobliżu pieca, nasz sos nie będzie zbyt gęsty. ale jeśli chcesz go użyć na przykład do nadzienia naleśników, lepiej zagotować więcej. Ogólnie skup się na swoim guście. A tak przy okazji, nie zapomnij o sosie solnym i pieprzowym. Możesz dodać trochę papryki.
Krok 9:
Gdy sos jest gotowy, wymieszaj go z mięsem mielonym. Jeśli w sosie pozostaną grudki, przetrzyj sos przez sito.
Krok 10:
Więc nasze danie jest gotowe, makaron też jest już ugotowany, a nawet lekko usmażony. Serwujemy, posypujemy ziołami. Zapraszamy do stołu! Smacznego!
czy Twoi wybredni nie lubią białych sosów? Specjalnie dla nich, można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego lub keczupu, dla koloru:)
jesteś na diecie? Możesz znacznie zmniejszyć kaloryczność tego dania. Weź chude mięso mielone i duś je z niewielkim dodatkiem wody wraz z cebulą i czosnkiem (możesz dodać pomidory). Do beszamelu użyj odtłuszczonego mleka i masła o zawartości tłuszczu 72%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g