farsz z sosem beszamelowym

wspaniały sos beszamelowy o nowym smaku! Uniwersalne danie. Chcesz-to sos do puree lub makaronu. Chcesz-nadzienie do ciasta lub naleśników. Chcesz-Użyj do nadziewania warzyw lub cannelloni. W każdym razie będzie pyszne. Mięso mielone z sosem beszamelowym świetnie komponuje się z grzybami i pomidorami.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 74 % 25 g
węglowodany 12 % 4 g
322 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto wszystkie niezbędne składniki naszego wspaniałego dania. Za pół godziny zamienią się w obfity lunch. Na kuchence kładziemy garnek z wodą pod makaronem i jeszcze kilka patelni. Na jednym ugotujemy mięso mielone, a na drugim SOS. Gotowy? Zaczynamy!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy patelnia się nagrzewa, obierz i posiekaj cebulę czosnkiem. Smażyć je na oleju roślinnym. Zapach na całe mieszkanie jest oszałamiający:) Nawiasem mówiąc, możesz bezpiecznie umieścić więcej czosnku, doda aromatu, a ostrość w ogóle nie jest odczuwalna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mięso mielone do smażonej cebuli i czosnku. Wziąłem Mrożone mięso mielone i nie rozmrażałem go. Doskonale rozmrozi się bezpośrednio na patelni. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli twoje mięso mielone jest również zamrożone, możesz bezpiecznie zrobić to samo, co ja :) To znacznie zaoszczędzi czas.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć do miękkości. nie zapomnij okresowo mieszać. Pamiętaj, aby dodać sól, pieprz. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Ten krok zajmie ci 15 minut. Mam mieloną marmurkową wołowinę, jest dość tłusta, więc dodatkowo nie dodaję oleju. Ale jeśli gotujesz danie z mielonego kurczaka lub indyka, możesz dodać trochę oleju.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Równolegle na drugiej patelni roztop masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do niego mąkę i dobrze wymieszaj. Okazuje się, że jest to gęsta pasta. Smażymy ją przez pięć minut, nie więcej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz wlej śmietanę do pasty (dobrze lub mleko). Robię to w kilku krokach, co również polecam. Wlej trochę śmietany, wymieszaj, dodaj więcej i ponownie wymieszaj. Ważne jest, aby mieszać, aby nie pozostały grudki. Cóż, jeśli trochę zostało, nie martw się-naprawimy to ;)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz gotujemy nasz sos. Ponieważ makaron jest już ugotowany w pobliżu pieca, nasz sos nie będzie zbyt gęsty. ale jeśli chcesz go użyć na przykład do nadzienia naleśników, lepiej zagotować więcej. Ogólnie skup się na swoim guście. A tak przy okazji, nie zapomnij o sosie solnym i pieprzowym. Możesz dodać trochę papryki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy sos jest gotowy, wymieszaj go z mięsem mielonym. Jeśli w sosie pozostaną grudki, przetrzyj sos przez sito.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Więc nasze danie jest gotowe, makaron też jest już ugotowany, a nawet lekko usmażony. Serwujemy, posypujemy ziołami. Zapraszamy do stołu! Smacznego!

chcesz urozmaicić danie? Grzyby smażyć osobno, a następnie dusić z sosem. Połącz mięso mielone, grzyby i beszamel, aby uzyskać nowe danie dla smakoszy.

czy Twoi wybredni nie lubią białych sosów? Specjalnie dla nich, można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego lub keczupu, dla koloru:)

jesteś na diecie? Możesz znacznie zmniejszyć kaloryczność tego dania. Weź chude mięso mielone i duś je z niewielkim dodatkiem wody wraz z cebulą i czosnkiem (możesz dodać pomidory). Do beszamelu użyj odtłuszczonego mleka i masła o zawartości tłuszczu 72%.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy