dżem bez cukru

pyszny zdrowy dżem agrestowy bez cukru! Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na dżem ze względu na obecność w nim cukru, ktoś ze względów zdrowotnych, ktoś monitoruje swoją sylwetkę i przestrzega diety. Ale istnieją przepisy na dżem bez cukru w jego składzie. Jest ich całkiem sporo, z różnymi dodatkami i składnikami. Najprostszym i najbardziej uniwersalnym przepisem jest dżem agrestowy bez cukru. Ponieważ ta jagoda jest najbogatsza w kwasy owocowe, które nie pozwalają na zepsucie dżemu nawet bez cukru i bez żadnych dodatków.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 12 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania tego dżemu agrestowego potrzebne są tylko jagody agrestu i odpowiednie naczynia: rondel z grubym dnem, bawełniany ręcznik, małe słoiki z pokrywką. Słoiki należy najpierw dobrze umyć i wysterylizować. Agrest można wziąć dowolny, w zależności od obecności i smaku: zielony lub czerwony. Dobrze go umyj, oderwij frędzle i kucyki. Nawet zimą możesz ugotować ten przysmak, jeśli dojdzie do zamrożenia agrestu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dżem zostanie przygotowany przez gotowanie, bez cukru i żadnych dodatków. Chociaż można dodać cytrynę lub pomarańczę, doda przyjemnej cytrusowej nuty dżemowi. Rozmrażamy go i gotujemy dżem w ten sam sposób. Wlej wodę do rondla, połóż bawełniany ręcznik na dnie. Szklane słoiki wypełniamy jagodami agrestu o wysokości ramion słoików. Woda w rondlu powinna sięgać po ramiona słoików, aby woda nie wlewała się do słoików z jagodami podczas gotowania

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włącz ogień, zagotuj wodę, gotuj na dużym ogniu przez około 30 minut. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Jagody pozwolą sokowi i zagotują się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy jagody gotują się i osiadają, przenosimy je do jednego słoika, a do innych dodajemy świeżą partię jagód. Wyjmujemy pierwszy słoik z gotowym dżemem z patelni, zwijamy wysterylizowaną pokrywką. Robimy to również z innymi słoikami, gdy dżem jest ugotowany. Lepiej jest wziąć małe słoiki, aby po otwarciu szybko użyć dżemu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń w ręcznik i pozostaw na noc do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie przechowuj dżem w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Pyszny, zdrowy dżem bez cukru jest gotowy. Jest przechowywany przez długi czas, ale okazuje się bardzo smaczny i pachnący, co nie pozwoli na stagnację dżemu agrestowego w spiżarni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Agrest - 43   kcal/100g

Podobne przepisy