skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Wlej zmieloną kawę do Turku. Jakość napoju będzie zależeć od jakości kawy, więc używaj dobrej, nierozpuszczalnej kawy. W zależności od tego, który napój lubisz, mocny lub nie, weź zmieloną kawę dwie łyżki stołowe ze zjeżdżalnią lub bez.
Krok 2:
Dodaj szczyptę soli, 1/2 łyżki cukru i mielonego cynamonu. Napełnij wszystko gorącą wodą i umieść Turka na kuchence. Zachowaj ostrożność przy dawkowaniu cynamonu, ponieważ jeśli przesadzisz z nim, zepsuje smak napoju. Zamiast białego cukru możesz wziąć brązowy, nada smak karmelowemu odcieniu. Lub użyj słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
Krok 3:
Zaparz kawę na małym ogniu. Gdy tylko piana zacznie się unosić, szybko usuń Turka z ognia. Pozwól pianie trochę osiąść i ponownie wróć do ognia. Zrób to 3 razy i odstaw kawę na bok.
Krok 4:
W głębokim ogniotrwałym pojemniku wlej pozostałą ilość cukru.
Krok 5:
Napełnij cukier koniakiem. Koniak używaj wysokiej jakości, aromatycznego (nie domowego).
Krok 6:
Podpal. Uważaj, aby się nie poparzyć.
Krok 7:
Wlej koniak do filiżanki i dodaj gorącą kawę z Turki. Podawaj napój z ciemną czekoladą. Bardzo smaczne!
jeśli chcesz, uzupełnij przyprawy, dodając do smaku skórkę z cytryny lub pomarańczy, 2 różyczki goździków.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kawa mielona - 200 kcal/100g