kawa z koniakiem

Magiczna kawa z posmakiem koniaku i nutą cynamonu. Wcześniej próbowałem takiej kawy tylko w kawiarni. Okazało się, że w domu cieszenie się takim napojem jest dziecinnie proste. Proces gotowania jest prosty i interesujący. Kawa jest uzyskiwana z lekkim posmakiem karmelu, niezwykle aromatyczna. Stuprocentowa przyjemność!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 71 % 10 g
95 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Wlej zmieloną kawę do Turku. Jakość napoju będzie zależeć od jakości kawy, więc używaj dobrej, nierozpuszczalnej kawy. W zależności od tego, który napój lubisz, mocny lub nie, weź zmieloną kawę dwie łyżki stołowe ze zjeżdżalnią lub bez.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj szczyptę soli, 1/2 łyżki cukru i mielonego cynamonu. Napełnij wszystko gorącą wodą i umieść Turka na kuchence. Zachowaj ostrożność przy dawkowaniu cynamonu, ponieważ jeśli przesadzisz z nim, zepsuje smak napoju. Zamiast białego cukru możesz wziąć brązowy, nada smak karmelowemu odcieniu. Lub użyj słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zaparz kawę na małym ogniu. Gdy tylko piana zacznie się unosić, szybko usuń Turka z ognia. Pozwól pianie trochę osiąść i ponownie wróć do ognia. Zrób to 3 razy i odstaw kawę na bok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W głębokim ogniotrwałym pojemniku wlej pozostałą ilość cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij cukier koniakiem. Koniak używaj wysokiej jakości, aromatycznego (nie domowego).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podpal. Uważaj, aby się nie poparzyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej koniak do filiżanki i dodaj gorącą kawę z Turki. Podawaj napój z ciemną czekoladą. Bardzo smaczne!

jeśli chcesz, uzupełnij przyprawy, dodając do smaku skórkę z cytryny lub pomarańczy, 2 różyczki goździków.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kawa mielona - 200   kcal/100g

Podobne przepisy