skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę bulgur? Przygotuj wszystkie składniki. Opłucz płatki zbożowe lub nie spłucz, zdecyduj sam. W niektórych źródłach nadal zaleca się spłukiwanie, w wielu artykułach ten etap jest pomijany. Uważam, że być może nadal będzie słuszne spłukanie bulguru, a następnie osuszenie go ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci, aby przywrócić kruchość. Wypłukałem bulgur pod bieżącą zimną wodą 2-3 razy, aż woda była czysta.
Krok 2:
Weź patelnię z grubym dnem. Wlej do niego mleko, umieść na średnim ogniu i zagotuj.
Krok 3:
Gdy mleko się nagrzewa, roztop masło na gorącej patelni.
Krok 4:
Wlej bulgur do oleju i wymieszaj. Na małym ogniu podsmaż bulgur, aż będzie brązowy i lekko orzechowy (około 4 minut). Mieszaj szpatułką, aby kasza była równomiernie usmażona i nie przypaliła się.
Krok 5:
Teraz wlej smażony bulgur do mleka, wymieszaj. Dodaj sól i cukier do smaku, wymieszaj. Zamiast białego cukru można użyć brązowego cukru trzcinowego, który doda smaku owsiance przyjemnych karmelowych nut. Gotuj owsiankę przez 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6:
Gdy bulgur zmięknie, wyłącz ogień. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw gotową owsiankę na 10 minut. W tym czasie zostanie zaparzony, wchłonie mleko i stanie się grubszy.
Krok 7:
Włóż gorącą owsiankę do talerza i podawaj ze szklanką ciepłego mleka lub filiżanką herbaty. W razie potrzeby kaszę mleczną bulgur można ozdobić świeżymi jagodami, suszonymi owocami, dowolnymi orzechami (orzeszki migdałowe lub orzechy włoskie). Smacznego!
taką owsiankę można gotować na mleku kokosowym lub migdałowym.
W razie potrzeby dodaj rodzynki lub drobno posiekane suszone morele.
jeśli lubisz, możesz dodać cukier waniliowy (1 herbata. l).
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie " bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g