tłuczone ziemniaki

obfity, pyszny i bardzo delikatny dodatek do ziemniaków. Jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do wielu potraw są tłuczone ziemniaki. Możesz go ugotować w mleku lub śmietanie. Zawsze okazuje się bardzo smaczne i satysfakcjonujące!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 67 % 14 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pokruszone ziemniaki, przygotuj niezbędny zestaw produktów. Dobrze opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą i oczyść je z ziemi i wszelkich zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obieraczką do warzyw obierz umyte ziemniaki i spłucz wodą. Pokrój duże bulwy na 2-3 części. Złóż obrane ziemniaki na patelnię o odpowiedniej wielkości i wlej do niej wodę, aby przykryła wszystkie ziemniaki. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Gotuj ziemniaki we wrzącej wodzie, aż będą miękkie. Zajmie to około 20 minut. Do smaku posolić ziemniaki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowość ziemniaków można sprawdzić, przekłuwając je nożem lub widelcem. Gotowe ziemniaki łatwo się przekłują, a nawet rozpadną. Odcedź gorącą wodę z gotowanych ziemniaków i dodaj do nich masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą tłuczka pamiętaj o puree ziemniaczanym. Na gorących ziemniakach masło natychmiast się rozpuści i nasyci swoim smakiem i aromatem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej ciepłe mleko do rozgniecionych ziemniaków i pamiętaj o tym, aby mleko całkowicie się rozproszyło i wsiąkło w ziemniaki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dostosowując ilość dodawanego mleka, można regulować konsystencję gotowego puree. Gotowy dodatek do ziemniaków można podawać z dowolnym daniem mięsnym lub rybnym. Smacznego!

podczas gotowania ziemniaków, aby nadać im dodatkowy smak, możesz dodać do wody liść laurowy lub kilka ząbków czosnku.
aby uzyskać bardziej dietetyczną wersję przystawki ziemniaczanej, można ją ugniatać bez mleka i śmietany. Po prostu zostaw trochę wody, w której się ugotował i dodaj ją stopniowo do rozgniecionych ziemniaków. Ale im wyższa zawartość tłuszczu w dodanym mleku lub śmietanie, tym wspanialszy będzie gotowy przecier.
do gotowej przystawki można dodać trochę smażonej, drobno posiekanej cebuli lub marchewki. Możesz dodać posiekane grzyby, starty ser lub zioła.
za każdym razem będzie nowy smak tak znanego wszystkim przystawki.
gotuj dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy