skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki na kompot. Są tylko dwa-maliny i cukier. Maliny należy przyjmować dobrze dojrzałe, ale twarde i gęste, nie przejrzałe i miękkie. Sortujemy maliny, usuwamy śmieci,zepsute i robaki.
Krok 2:

Maliny myjemy zimną bieżącą wodą, wrzucamy do durszlaka, aby woda była szklana.
Krok 3:

Sterylizujemy słoiki na kompot. Lepiej jest wziąć małe puszki, aby po otwarciu kompot został szybko wypity. Moje słoiki z zimną wodą i sodą, zagotuj pokrywki. Wkładamy słoiki do piekarnika szyjką w dół, włączamy piekarnik na 150 stopni i sterylizujemy je przez około 20 minut (objętość słoików wynosi 1 litr). W czajniku gotujemy czystą przefiltrowaną wodę. Maliny wkładamy do przygotowanych słoików.
Krok 4:

Dodaj cukier. Jeśli komuś wydaje się, że gotowy kompot nie jest wystarczająco słodki, możesz zwiększyć ilość cukru do smaku. Niektóre gospodynie domowe dodają kwas cytrynowy do kompotu, aby jego kolor był jasny. Ale maliny zawierają dużą ilość witaminy C, a dodatkowy kwas nie poprawi jego smaku i nie sprawi, że będzie zdrowszy, więc lepiej go nie dodawać. Oczywiście nie będzie to nasycony jasny kolor, ale bez dodatków.
Krok 5:

Zalej zawartość słoików wrzącą wodą, aż do ramion słoika. Natychmiast zwiń wysterylizowane pokrywki.
Krok 6:

Połóż słoik na boku i zacznij toczyć, aby cukier się rozpuścił. Ale musisz być bardzo ostrożny, zrób to za pomocą uchwytów do garnków, ponieważ puszki są bardzo gorące, aby nie upuścić ich na podłogę. Odwróć słoiki z kompotem do góry nogami, przykryj ciepłym kocem i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 7:

Kompot malinowy na zimę jest gotowy. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej i chłodnym miejscu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g



