skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z klopsikami? Przygotuj jedzenie. Umyj warzywa i osusz je. Opłucz wymaganą ilość ryżu kilka razy w zimnej wodzie. Następnie zanurz umyty ryż we wrzącej wodzie i gotuj do połowy ugotowanego przez 5 do 7 minut. Następnie wrzuć ryż do durszlaka, aby spuścić całą wodę.
Krok 2:
W przestronnej misce połącz mięso mielone, ryż, jajko. Posyp odrobiną soli i przypraw. Wszystko dobrze wymieszaj rękami, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Mokrymi rękami uformuj klopsiki nieco większe niż orzech.
Krok 4:
W garnku do zupy zagotuj wodę. Zanurz wszystkie klopsiki we wrzącej wodzie. Zrób to bardzo ostrożnie, aby nie poparzyć się wrzącymi rozpryskami. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na średnim ogniu.
Krok 5:
Obierz ziemniaki i umyj je. Pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki i dodaj do garnka do klopsików.
Krok 6:
Obierz cebulę i marchewkę osobno. Opłucz je. Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.
Krok 7:
Na gorącej patelni, z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego, smażyć posiekaną cebulę i marchewkę przez 3-4 minuty. Wymieszaj zawartość patelni szpatułką, aby się nie przypaliła.
Krok 8:
Dodaj smażenie do zupy i gotuj wszystko razem przez około 10 minut. Do smaku dodaj sól. dla smaku możesz dodać liść laurowy. Wlej gotową zupę do talerzy i podawaj. Uzupełnij porcję zupy niewielką ilością posiekanych ziół. Smacznego!
klopsiki bardzo przypominają klopsiki, tylko nieco większe i zawierają niewielką ilość ryżu.
niektórzy dodają do nich surowy ryż. Ale moim zdaniem, kiedy gotuje się w klopsikach, sprawi, że będą zbyt luźne i mogą się rozpaść. Dlatego polecam trochę ugotować ryż przed dodaniem go do klopsików.
dla odmiany możesz dodać garść ryżu, jęczmienia jęczmiennego lub makaronu do zupy. A z dodatkiem kaszy gryczanej okaże się bardzo aromatyczny!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g