Zupa z klopsikami

pyszne, w pośpiechu, łatwe, proste, dziecko na lunch. Zupa klopsikowa może wydawać się trudna do zrobienia dla początkującego, ale wcale tak nie jest! Przygotowanie jest niezwykle proste, szybkie i łatwe. Możesz zmienić gęstość zupy, dodając wodę. Możesz dodać dowolne warzywa lub mieszanki warzywne. Pyszne!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 46 % 6 g
73 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z klopsikami? Przygotuj jedzenie. Umyj warzywa i osusz je. Opłucz wymaganą ilość ryżu kilka razy w zimnej wodzie. Następnie zanurz umyty ryż we wrzącej wodzie i gotuj do połowy ugotowanego przez 5 do 7 minut. Następnie wrzuć ryż do durszlaka, aby spuścić całą wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przestronnej misce połącz mięso mielone, ryż, jajko. Posyp odrobiną soli i przypraw. Wszystko dobrze wymieszaj rękami, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mokrymi rękami uformuj klopsiki nieco większe niż orzech.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W garnku do zupy zagotuj wodę. Zanurz wszystkie klopsiki we wrzącej wodzie. Zrób to bardzo ostrożnie, aby nie poparzyć się wrzącymi rozpryskami. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na średnim ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz ziemniaki i umyj je. Pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki i dodaj do garnka do klopsików.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i marchewkę osobno. Opłucz je. Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na gorącej patelni, z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego, smażyć posiekaną cebulę i marchewkę przez 3-4 minuty. Wymieszaj zawartość patelni szpatułką, aby się nie przypaliła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj smażenie do zupy i gotuj wszystko razem przez około 10 minut. Do smaku dodaj sól. dla smaku możesz dodać liść laurowy. Wlej gotową zupę do talerzy i podawaj. Uzupełnij porcję zupy niewielką ilością posiekanych ziół. Smacznego!

klopsiki bardzo przypominają klopsiki, tylko nieco większe i zawierają niewielką ilość ryżu.
niektórzy dodają do nich surowy ryż. Ale moim zdaniem, kiedy gotuje się w klopsikach, sprawi, że będą zbyt luźne i mogą się rozpaść. Dlatego polecam trochę ugotować ryż przed dodaniem go do klopsików.
dla odmiany możesz dodać garść ryżu, jęczmienia jęczmiennego lub makaronu do zupy. A z dodatkiem kaszy gryczanej okaże się bardzo aromatyczny!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy