kompot z suszonych moreli

bardzo proste, bardzo smaczne, bardzo łatwe, jasne i zdrowe! Kompot z suszonych moreli może uzupełnić brak niektórych witamin w zimie. Możesz go ugotować w dowolnym momencie, za cenę jest tani, nie są wymagane żadne specjalne umiejętności - nawet dziecko sobie poradzi.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
42 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kompot z suszonych moreli? Przygotuj jedzenie. Zalej suszone morele wrzącą wodą przez 1-2 minuty. Następnie spuść wodę i umyj ją pod bieżącą wodą. Dzięki temu suszone morele staną się czystsze, a nadmiar brudu zostanie z nich zmyty, co jest ważne, ponieważ w większości przypadków suszone morele są sprzedawane w formie otwartej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż umyte suszone morele do rondla, w którym będzie gotowany kompot.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej odpowiednią ilość wody do garnka i podpal. zagotuj kompot, gotuj przez 3-5 minut. Następnie zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie odcedź kompot i dodaj trochę cukru do smaku. W razie potrzeby cukier można zastąpić miodem lub substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej kompot do karafki i ostudź. Wlej do szklanek i poczęstuj się. Smacznego!

suszone morele to suszone morele, które najczęściej kupujemy w sklepie.
naukowcy od dawna udowodnili zalety suszonych moreli na ludzkim ciele.
napój z suszonych moreli poprawia wzrok, podnosi odporność, przyspiesza metabolizm korzystnie wpływa na układ nerwowy, zwiększa aktywność i wydajność, poprawia koloryt skóry i ogólnie pozytywnie wpływa na organizm człowieka.
kompot z suszonych moreli można podawać nawet małym dzieciom poniżej roku, ale nie należy dodawać do niego cukru. A koncentracja musi być mniejsza.
dla odmiany do kompotu z suszonych moreli można dodać rodzynki, suszone jabłka, suszone śliwki i inne suszone owoce. W każdej opcji otrzymasz nowy smak.
Ogólnie rzecz biorąc, kompoty z suszonych owoców mają bogaty smak.
rozważ wybór suszonych owoców. Powinny mieć matową skórkę i odcień brązu-od ciemnego do jasnego. A jeśli go naciskasz, NIE powinien się pełzać.
jeśli nie miałeś czasu na wypicie kompotu w ciągu dnia, możesz umieścić go w lodówce i przechowywać w zamkniętym słoiku przez 5 dni.
kompot z suszonych moreli jest doskonałym dodatkiem do zimowego menu, dzięki dużej ilości witamin.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy