skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kompot z suszonych moreli? Przygotuj jedzenie. Zalej suszone morele wrzącą wodą przez 1-2 minuty. Następnie spuść wodę i umyj ją pod bieżącą wodą. Dzięki temu suszone morele staną się czystsze, a nadmiar brudu zostanie z nich zmyty, co jest ważne, ponieważ w większości przypadków suszone morele są sprzedawane w formie otwartej.
Krok 2:
Włóż umyte suszone morele do rondla, w którym będzie gotowany kompot.
Krok 3:
Wlej odpowiednią ilość wody do garnka i podpal. zagotuj kompot, gotuj przez 3-5 minut. Następnie zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na 20 minut.
Krok 4:
Następnie odcedź kompot i dodaj trochę cukru do smaku. W razie potrzeby cukier można zastąpić miodem lub substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej.
Krok 5:
Wlej kompot do karafki i ostudź. Wlej do szklanek i poczęstuj się. Smacznego!
suszone morele to suszone morele, które najczęściej kupujemy w sklepie.
naukowcy od dawna udowodnili zalety suszonych moreli na ludzkim ciele.
napój z suszonych moreli poprawia wzrok, podnosi odporność, przyspiesza metabolizm korzystnie wpływa na układ nerwowy, zwiększa aktywność i wydajność, poprawia koloryt skóry i ogólnie pozytywnie wpływa na organizm człowieka.
kompot z suszonych moreli można podawać nawet małym dzieciom poniżej roku, ale nie należy dodawać do niego cukru. A koncentracja musi być mniejsza.
dla odmiany do kompotu z suszonych moreli można dodać rodzynki, suszone jabłka, suszone śliwki i inne suszone owoce. W każdej opcji otrzymasz nowy smak.
Ogólnie rzecz biorąc, kompoty z suszonych owoców mają bogaty smak.
rozważ wybór suszonych owoców. Powinny mieć matową skórkę i odcień brązu-od ciemnego do jasnego. A jeśli go naciskasz, NIE powinien się pełzać.
jeśli nie miałeś czasu na wypicie kompotu w ciągu dnia, możesz umieścić go w lodówce i przechowywać w zamkniętym słoiku przez 5 dni.
kompot z suszonych moreli jest doskonałym dodatkiem do zimowego menu, dzięki dużej ilości witamin.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g