domowe ciasto karmelowe

Karmel na kefirze, łatwy do zrobienia bez termometru! Dostępny dla wszystkich przepis na karmel, do którego przygotowania używa się kefiru, a nie drogiej śmietany w naszych czasach. Przygotowuje się łatwo i szybko, wystarczy wykryć czas na zegarze.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 18-24 lutego

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 20 % 14 g
węglowodany 79 % 56 g
350 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować karmel na ciasto? Zdziwisz się, jakie to proste! Odmierz i zważ wszystkie składniki zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść wszystkie potrawy w garnku z grubym dnem i dużą objętością, umieść na średnim ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić do wrzenia. Należy pamiętać, że masa znacznie wzrośnie (w tym celu potrzebowaliśmy naczyń o dużej objętości).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj masę dokładnie 7 minut (najlepiej ustawić minutnik), nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Po upływie czasu przestań podgrzewać, nadal mieszając masę trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie przestawaj przeszkadzać. Stopniowo masa zmniejszy swoją objętość i nabierze karmelowego koloru. Na powierzchni pozostanie mała piana, niech cię nie zawstydzi, gdy karmel ostygnie, zniknie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej karmel schłodzony do temperatury pokojowej do pojemnika z pokrywką i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

podobał mi się ten przepis na karmel, ponieważ jest prosty i wygodny: nie trzeba używać termometru, więc gotowanie takiego karmelu jest łatwiejsze, a kosztowną śmietanę zastępuje niedrogi kefir. Wynik wcale nie cierpi. Moim zdaniem karmel jest najsmaczniejszy! Proponuję spróbować ugotować taki domowy karmel dla Ciebie, a następnie spróbować leczyć bliskich.

gotowy karmel może być używany do napełniania ciast, a także do tworzenia modnych smug podczas projektowania, koszt ciasta jest znacznie zmniejszony. Możesz również użyć go jako sosu do wypieków, naleśników, serników, deserów, lodów, polać jagody na wierzchu i po prostu zjeść karmel łyżką ze słoika! Pyszne!

jeszcze kilka słów o cechach tego konkretnego karmelu:

świeżo ugotowany karmel jest bardzo rzadki, ale po nocy w lodówce zgęstnieje. Na wierzchu masa będzie nieco grubsza, więc po osadzeniu w lodówce należy ją wymieszać. Po wymieszaniu karmel stanie się jednorodny.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy