skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować karmel na ciasto? Zdziwisz się, jakie to proste! Odmierz i zważ wszystkie składniki zgodnie z listą.
Krok 2:
Umieść wszystkie potrawy w garnku z grubym dnem i dużą objętością, umieść na średnim ogniu.
Krok 3:
Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić do wrzenia. Należy pamiętać, że masa znacznie wzrośnie (w tym celu potrzebowaliśmy naczyń o dużej objętości).
Krok 4:
Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj masę dokładnie 7 minut (najlepiej ustawić minutnik), nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Po upływie czasu przestań podgrzewać, nadal mieszając masę trzepaczką.
Krok 5:
Nie przestawaj przeszkadzać. Stopniowo masa zmniejszy swoją objętość i nabierze karmelowego koloru. Na powierzchni pozostanie mała piana, niech cię nie zawstydzi, gdy karmel ostygnie, zniknie.
Krok 6:
Wlej karmel schłodzony do temperatury pokojowej do pojemnika z pokrywką i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
podobał mi się ten przepis na karmel, ponieważ jest prosty i wygodny: nie trzeba używać termometru, więc gotowanie takiego karmelu jest łatwiejsze, a kosztowną śmietanę zastępuje niedrogi kefir. Wynik wcale nie cierpi. Moim zdaniem karmel jest najsmaczniejszy! Proponuję spróbować ugotować taki domowy karmel dla Ciebie, a następnie spróbować leczyć bliskich.
gotowy karmel może być używany do napełniania ciast, a także do tworzenia modnych smug podczas projektowania, koszt ciasta jest znacznie zmniejszony. Możesz również użyć go jako sosu do wypieków, naleśników, serników, deserów, lodów, polać jagody na wierzchu i po prostu zjeść karmel łyżką ze słoika! Pyszne!
jeszcze kilka słów o cechach tego konkretnego karmelu:
świeżo ugotowany karmel jest bardzo rzadki, ale po nocy w lodówce zgęstnieje. Na wierzchu masa będzie nieco grubsza, więc po osadzeniu w lodówce należy ją wymieszać. Po wymieszaniu karmel stanie się jednorodny.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g