Gołąbki klasyczne na patelni

przepyszne, ze zwykłych potraw, na obiad dla całej rodziny! Klasyczne golby na patelni to ulubione i znane danie z dzieciństwa. Okazują się tak smaczne, soczyste, pachnące! Ten przepis powinien znajdować się w skarbonce każdej gospodyni domowej. Gotowanie jest proste, ale okazuje się, że dużo!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 39 % 7 g
101 kcal
IG: 57 / 43 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne gołąbki na patelni? Przygotuj jedzenie. Wybierz dużą kapustę na gołąbki, niezbyt ciasną, aby łatwiej było oddzielić liście. Mięso mielone może pochodzić z dowolnego mięsa, ale klasyczny przepis wykorzystuje mieszankę wołowiny i wieprzowiny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż główkę kapusty na liście. Następnie gotuj je w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż będą miękkie. Odetnij pogrubioną część każdego z liści u podstawy lub pokonaj ją młotkiem kuchennym, aby wygodniej było złożyć gołąbki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie do gołąbków? Obierz i zetrzyj marchewki. Cebulę obrać i posiekać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cebulę i marchewkę na oleju roślinnym do miękkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ryż opłucz do przezroczystości w kilku wodach, wlej do rondla, zalej wodą i gotuj do połowy. Wystarczy gotować przez 5 minut po ugotowaniu. Następnie ryż wrzuć do durszlaka i ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czosnek obrać i przepuścić przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj i zetrzyj pomidory.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz mięso mielone, ryż, cebulę, marchewkę, pomidory, czosnek i koperek w głębokiej misce, dodaj sól i pieprz do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zaczynamy tworzyć gołąbki. Połóż jedną lub dwie łyżki nadzienia na krawędzi liścia kapusty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwiń arkusz za pomocą koperty. Użyj wszystkich liści i całego mięsa mielonego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podsmaż gołąbki na patelni z olejem roślinnym na złoty kolor z obu stron.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotuj sos. Jak zrobić sos do gołąbków? Przygotuj jedzenie. Zamiast bulionu można użyć wywaru, w którym gotowano liście.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połącz ketchup ze śmietaną i bulionem, mieszaj, aż będzie gładki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś smażone gołąbki do głębokiego rondla i polej sosem do góry gołąbków. Dusić je pod przykryciem przez około 40-60 minut. Podawaj gołąbki ze śmietaną.

wierz lub nie, ale w ciągu 9 lat mojej kulinarnej działalności po raz pierwszy zrobiłem Klasyczne gołąbki! Dawno temu gotowałem Wegetariańskie gołąbki, ale ręce nie docierały do zwykłych z mięsem. Dzieje się tak pomimo faktu, że w dzieciństwie gołąbki były moim ulubionym jedzeniem na równi z makaronem. W końcu wypełniłem tę lukę - a teraz wiem dokładnie, jak zrobić prawdziwe klasyczne gołąbki w garnku! Chcę dać jedną radę z własnego doświadczenia, która pozwoli Ci ułatwić proces "rozbierania" kapusty. Postępujemy w następujący sposób: wycinamy łodygę do połowy, tworząc stożkowe wgłębienie w kapuście w miejscu mocowania liści. Wkładamy główkę kapusty do rondla z osoloną wodą, aby całkowicie przykryła warzywo, robimy średni ogień, czekamy na zagotowanie wody, trochę gotujemy i stopniowo usuwamy górne liście,które już ulegają. Wtedy nie będą musiały być dalej gotowane.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

keczup w tym przepisie można zastąpić koncentratem pomidorowym, pomidorami we własnym soku lub świeżymi pomidorami. Umieść wybrany składnik do smaku.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal / 100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy