Sałatka z wędzonym kurczakiem i świeżym ogórkiem

pyszna, obfita i prosta sałatka z ogórkiem i wędzonym kurczakiem. Świeży ogórek dodaje soczystości sałatce, a wędzony kurczak dodaje pikantnego akcentu. Jest przygotowywany szybko i z niedrogich produktów, ale wynik zadowoli każdego smakosza.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 12 g
tłuszcze 48 % 12 g
węglowodany 4 % 1 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i ogórkiem? Mięso wędzonego kurczaka można wybrać dowolne, ale wolę udko. Moim zdaniem wędzona pierś będzie trochę sucha w sałatce. Jajka gotować do miękkości przez około 10 minut i schłodzić w zimnej wodzie. Lepiej wybrać twardy ser, skup się na swoich odczuciach smakowych: jeśli ser jest dla ciebie przyjemny w smaku, sałatka będzie smaczna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sałatkę można przygotować w głębokiej salaterce i podawać w niej, lub można podać porcje za pomocą pierścienia do serwowania. Uwolnij wędzonego kurczaka ze skóry i odetnij mięso z kości. Pokrój miąższ w drobną kostkę i włóż do głębokiej miski lub salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wstępnie ugotowane i schłodzone jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodaj jajka do salaterki do pokrojonego kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj świeże ogórki pod bieżącą zimną wodą, odetnij końcówki. W razie potrzeby odetnij skórę (jeśli jest zbyt szorstka lub uszkodzona). Pokrój ogórki w małe kostki i dodaj do sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Dodaj starty ser do salaterki do wcześniej przygotowanych składników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz świeże warzywa koperkowe i osusz. Pokrój koperek i dodaj do sałatki. Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Posmakuj sałatki, a jeśli zajdzie taka potrzeba, dodaj sól i zmielony czarny pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotową sałatkę można podawać natychmiast po ugotowaniu lub schłodzić do momentu podania w lodówce. Taka sałatka może działać jako niezależne danie lub w towarzystwie innych potraw, na przykład gotowanych ziemniaków.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

taka sałatka jest przygotowywana bardzo szybko, jeśli masz wszystkie niezbędne produkty (a produkty z kolei można kupić z wyprzedzeniem i przechowywać przez kilka dni w lodówce). Taką sałatkę można łatwo przygotować dla nieoczekiwanych gości lub na świąteczną kolację. Ponadto nawet początkująca gospodyni domowa może łatwo przygotować taką sałatkę.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy