skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i ogórkiem? Mięso wędzonego kurczaka można wybrać dowolne, ale wolę udko. Moim zdaniem wędzona pierś będzie trochę sucha w sałatce. Jajka gotować do miękkości przez około 10 minut i schłodzić w zimnej wodzie. Lepiej wybrać twardy ser, skup się na swoich odczuciach smakowych: jeśli ser jest dla ciebie przyjemny w smaku, sałatka będzie smaczna.
Krok 2:
Sałatkę można przygotować w głębokiej salaterce i podawać w niej, lub można podać porcje za pomocą pierścienia do serwowania. Uwolnij wędzonego kurczaka ze skóry i odetnij mięso z kości. Pokrój miąższ w drobną kostkę i włóż do głębokiej miski lub salaterki.
Krok 3:
Wstępnie ugotowane i schłodzone jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodaj jajka do salaterki do pokrojonego kurczaka.
Krok 4:
Umyj świeże ogórki pod bieżącą zimną wodą, odetnij końcówki. W razie potrzeby odetnij skórę (jeśli jest zbyt szorstka lub uszkodzona). Pokrój ogórki w małe kostki i dodaj do sałatki.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Dodaj starty ser do salaterki do wcześniej przygotowanych składników.
Krok 6:
Opłucz świeże warzywa koperkowe i osusz. Pokrój koperek i dodaj do sałatki. Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Posmakuj sałatki, a jeśli zajdzie taka potrzeba, dodaj sól i zmielony czarny pieprz.
Krok 7:
Gotową sałatkę można podawać natychmiast po ugotowaniu lub schłodzić do momentu podania w lodówce. Taka sałatka może działać jako niezależne danie lub w towarzystwie innych potraw, na przykład gotowanych ziemniaków.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
taka sałatka jest przygotowywana bardzo szybko, jeśli masz wszystkie niezbędne produkty (a produkty z kolei można kupić z wyprzedzeniem i przechowywać przez kilka dni w lodówce). Taką sałatkę można łatwo przygotować dla nieoczekiwanych gości lub na świąteczną kolację. Ponadto nawet początkująca gospodyni domowa może łatwo przygotować taką sałatkę.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g