kisiel owsiany Izotowa

lecznicza galaretka owsiana, aby zachować zdrowie. Lekarz, kandydat nauki medycznej, V. K. Izotov w poszukiwaniu sposobu na odzyskanie zdrowia po chorobie wynalazł przepis na galaretkę owsianą. Jest to wyjątkowy środek do leczenia i zapobiegania wielu dolegliwościom, zwłaszcza układowi trawiennemu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 76 % 16 g
76 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do zrobienia galaretki owsianej Izotova. Możesz wziąć zwykłą przegotowaną wodę lub przefiltrowaną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Płatki owsiane należy posiekać, ale nie drobno, ale tylko lekko zmiażdżyć. Możesz użyć blendera zanurzeniowego. Kruszony owies jest potrzebny do poprawy fermentacji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Etap 1. Wlej płatki owsiane, zmiażdżony owies do czystego, suchego słoika o pojemności co najmniej 1,5 litra.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać kefir.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ciepłą wodę, dobrze wymieszaj drewnianą łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj słoik gazą, przymocuj gumką. Umieść słoik w ciemnym miejscu do fermentacji przez 2 dni. Optymalna temperatura wynosi 22-26 stopni. W sezonie letnim fermentacja może przebiegać szybciej, więc zajmie to mniej czasu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Etap 2. Po 2 dniach fermentacja się zakończy, kompozycja w słoiku zostanie podzielona na dwie części: na górze płyn, na dole owies.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszaninę należy przecedzić przez sito. Powstały osad jest nadal płukany. Aby to zrobić, włożyłem ciasto z powrotem do słoika, wlałem około szklanki przegotowanej wody, potrząsnąłem i ponownie rzuciłem na sito. Ciasto można wykorzystać do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Spuść powstały płyn z powrotem do słoika, również przykryj i pozostaw na kolejne 12-16 godzin.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Etap 3. Teraz na dnie słoika osad jest zakwasem, podstawą do przygotowania galaretki owsianej. Płyn na wierzchu to kwas owsiany. Ten orzeźwiający napój dobrze gasi pragnienie w gorącym sezonie, jest bogaty w witaminy i pierwiastki śladowe. Można go przechowywać w lodówce, a także używać do robienia galaretki owsianej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie, bez wstrząsania słoikiem, spuść kwas chlebowy do osobnego pojemnika. Niektóre źródła zalecają używanie gumowej rurki. Obyłam się bez niej. Zakwas jest dość gęsty i gęsty, a po spuszczeniu jest prawie nieruchomy. Zakwas można przechowywać w lodówce do 10 dni, tyle czasu mikroorganizmy zachowują swoje korzystne właściwości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby przygotować galaretkę leczniczą na 2 szklanki wody, musisz wziąć 3-4 łyżki. l. zakwas. Rozcieńczyć zakwas w szklance wody(wziąłem 3 łyżki).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej 1 szklankę wody do rondla, zagotuj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej rozcieńczony zakwas do wrzącej wody, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotuj galaretkę na małym ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając. Czas gotowania zależy od pożądanej gęstości napoju. Im dłużej galaretka jest gotowana, tym będzie grubsza. Mam galaretkę, która nie jest gruba, ale też nie jest płynna. Jeśli potrzebujesz gęstego, możesz wziąć więcej zakwasu. Pozwól napojowi trochę ostygnąć. Możesz pić galaretkę owsianą ciepłą lub schłodzoną. Bądź zdrowy!!

galaretka owsiana zawiera dużą ilość witamin z grupy B, lecytyny, aminokwasów. Jest bardzo przydatny w chorobach przewodu pokarmowego. Substancje śluzowe zawarte w owsie pomagają chronić ściany żołądka i jelit, zmniejszając stan zapalny, który obserwuje się w przypadku wszelkiego rodzaju zapalenia żołądka i zapalenia jelita grubego.
galaretka owsiana zawiera substancje prebiotyczne, które są pożywieniem dla lakto-i bifidobakterii. Pozwala to poprawić mikroflorę jelitową, a tym samym zwiększyć odporność.
przy stosowaniu galaretki owsianej obserwuje się pozytywny wpływ na metabolizm, układ sercowo-naczyniowy, nerwowy itp.

galaretka owsiana to naturalny środek, który może być spożywany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Konsultacja z lekarzem też nie zaszkodzi.
w leczeniu chorób układu pokarmowego zaleca się gotowanie galaretki na kwasie, który pozostaje po fermentacji. Możesz dodać łyżkę lnu lub oliwy z oliwek do napoju (z wyjątkiem zapalenia trzustki).
podczas spożywania galaretki w celu wzmocnienia odporności można dodać do ciepłej (nie gorącej!) kisiel łyżka miodu. Lub gotuj z dodatkiem świeżych jagód, poprawi to smak napoju.

należy pamiętać, że galaretka owsiana jest naturalnym lekarstwem. Nie oczekuj od niego natychmiastowego efektu, ponieważ nie jest to pigułka, która działa natychmiast. Należy go przyjmować regularnie i z wiarą w pozytywny wynik.

w jednym źródle wskazano ilość zakwasu na 2 łyżki. woda - 5-10 łyżek. l. włożyłem 7 i okazało się, że to dużo. Galaretka okazała się zbyt gęsta, po schłodzeniu można było jeść tylko łyżką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Owies - 316   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy