kapuśniak ze świeżej kapusty z wołowiną

pyszne, sycące, pożywne danie dla całej rodziny! Bogata, obfita kapuśniak to świetna opcja na lunch lub kolację w zimie. Ta zupa nie tylko ogrzewa, ale także długo nasyca organizm. Proces gotowania jest prosty, a składniki są dostępne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 33 % 3 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do przygotowania zupy lepiej jest użyć wołowiny na kości, wtedy zupa okaże się bardziej bogata, a smak bogaty. Mięso należy dobrze namoczyć, bez względu na to, gdzie zostało zakupione, aby usunąć z niego wszystko, co szkodliwe i niepotrzebne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrażamy mięso, spłukujemy bieżącą wodą, wkładamy do miski, napełniamy zimną czystą wodą i pozostawiamy na co najmniej pół godziny, aby nadmiar krwi wyszedł. Następnie mięso jest ponownie myte i krojone na porcje, można oczywiście ugotować mięso w dużym kawałku, a następnie podzielić gotowane na małe, ale w pierwszym przypadku zupa gotuje się szybciej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż mięso do rondla, napełnij czystą wodą, podpal. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj mięso przez około 40 minut, okresowo usuwając pianę utworzoną na powierzchni bulionu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania mięsa myjemy ziemniaki, kroimy je nożem w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, podgrzej go. Smażyć cebulę z marchewką na oleju na średnim ogniu, mieszając łopatką przez około 10 minut, aż marchewka będzie miękka i przezroczysta. Do smaku i pożądania do warzyw można dodać koncentrat pomidorowy, aby nadać zupie piękny kolor i lekką kwaskowatość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ziemniaki i smażenie warzyw wysyłamy na patelnię z mięsem. Kontynuuj gotowanie zupy przez 15 minut na średnim ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz białą kapustę z górnych suchych liści i drobno posiekaj nożem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij kapustę na patelnię do reszty składników. Dodaj sól do smaku, ziarna pieprzu i gotuj zupę przez około 15-20 minut. Następnie wyłącz ogień, odstaw zupę pod pokrywką na około 15 minut i podawaj. Wlać kapuśniak na talerze, posypać drobno posiekanymi ziołami na wierzchu, kapuśniak z kwaśną śmietaną i pampuszkami czosnkowymi jest pyszny. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal / 100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy