skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do przygotowania zupy lepiej jest użyć wołowiny na kości, wtedy zupa okaże się bardziej bogata, a smak bogaty. Mięso należy dobrze namoczyć, bez względu na to, gdzie zostało zakupione, aby usunąć z niego wszystko, co szkodliwe i niepotrzebne.
Krok 2:
Rozmrażamy mięso, spłukujemy bieżącą wodą, wkładamy do miski, napełniamy zimną czystą wodą i pozostawiamy na co najmniej pół godziny, aby nadmiar krwi wyszedł. Następnie mięso jest ponownie myte i krojone na porcje, można oczywiście ugotować mięso w dużym kawałku, a następnie podzielić gotowane na małe, ale w pierwszym przypadku zupa gotuje się szybciej.
Krok 3:
Włóż mięso do rondla, napełnij czystą wodą, podpal. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj mięso przez około 40 minut, okresowo usuwając pianę utworzoną na powierzchni bulionu.
Krok 4:
Podczas gotowania mięsa myjemy ziemniaki, kroimy je nożem w paski.
Krok 5:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, podgrzej go. Smażyć cebulę z marchewką na oleju na średnim ogniu, mieszając łopatką przez około 10 minut, aż marchewka będzie miękka i przezroczysta. Do smaku i pożądania do warzyw można dodać koncentrat pomidorowy, aby nadać zupie piękny kolor i lekką kwaskowatość.
Krok 7:
Ziemniaki i smażenie warzyw wysyłamy na patelnię z mięsem. Kontynuuj gotowanie zupy przez 15 minut na średnim ogniu.
Krok 8:
Obierz białą kapustę z górnych suchych liści i drobno posiekaj nożem.
Krok 9:
Wyślij kapustę na patelnię do reszty składników. Dodaj sól do smaku, ziarna pieprzu i gotuj zupę przez około 15-20 minut. Następnie wyłącz ogień, odstaw zupę pod pokrywką na około 15 minut i podawaj. Wlać kapuśniak na talerze, posypać drobno posiekanymi ziołami na wierzchu, kapuśniak z kwaśną śmietaną i pampuszkami czosnkowymi jest pyszny. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal / 100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g