skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotujemy bimber, ponieważ jest to napój przygotowany przez siebie, możesz być w 100 procentach pewien. Zrobimy najprostszą opcję - to bimber cukrowy. Okazuje się bez obcych zapachów, które mogą nie mieć najlepszego wpływu na smak. Do tego potrzebujemy wody, cukru i drożdży.
Krok 2:
Kupuję drożdże w specjalnym sklepie monopolowym i wolę szybko działające, tak zwane "Turbo". Są bardzo małe i nieco podobne do mąki razowej, więc mój przepis jest z takimi drożdżami. Jeśli bierzesz inne, przeczytaj uważnie instrukcję (jeśli jest dostępna).
Krok 3:
W przypadku napoju podgrzewamy wodę do temperatury około 35-37 stopni. Jest to optymalna temperatura do gotowania zacieru, ponieważ drożdże umierają w gorącej wodzie i bardzo słabo działają w zimnej wodzie. Dodaj cukier i drożdże. Mieszaj do uzyskania jednorodnej cieczy. Następnie zamknij pokrywę uszczelką wodną, aby powstały Gaz wydostał się przez nią podczas fermentacji. Takie pojemniki można kupić w tych samych sklepach monopolowych co drożdże.
Krok 4:
Wkładamy ciepło na około 7 dni. Zacier jest gotowy, gdy tylko Gaz przestanie się uwalniać. Następnie pozostaw zamknięty zbiornik w temperaturze pokojowej na kolejne 3-4 dni, aby podnieść stopień.
Krok 5:
Gdy nasz zacier jest gotowy, należy go wyprzedzić. Aby to zrobić, zbieramy bimber i wlewamy do niego zacier, jak mówią instrukcje. Zamknij i umieść na średnim ogniu. Gdy tylko temperatura osiągnie 60 stopni, włącz zimną wodę do chłodzenia.
Krok 6:
Sam proces destylacji zwykle rozpoczyna się od temperatury 75 stopni. Początkowo bimber ma około 70 stopni i konieczne jest zakończenie destylacji, gdy spadnie do 40 stopni. Ale musisz upewnić się, że temperatura zacieru w kolumnie nie przekracza 80 stopni. W wysokiej temperaturze urządzenie może po prostu eksplodować, więc uważaj na ten proces.
Krok 7:
Po wygięciu bimbru przystępujemy bezpośrednio do nalegania. I rozważymy dwa rodzaje. Jest na ucztę i jako lek. Takie produkty będą nam potrzebne do" opcji koniaku & quot;.
Krok 8:
W czystym, suchym słoiku z szeroką szyjką wkładamy przegrody włoskie, skórkę, czarną herbatę, goździki, czarny pieprz, melisę i łupiny orzeszków piniowych. A także kładziemy miód, który można zastąpić syropem klonowym lub cukrem w tych samych proporcjach. A świeżą melisę można zastąpić szczyptą suchej.
Krok 9:
Wlej bimber i zamknij czystą pokrywką i dobrze wymieszaj.Stawiamy w ciemnym miejscu i zostawiamy tam na dwa tygodnie. Okresowo wyjmujemy i bultyhamy.
Krok 10:
Taki bimber na przegrodach włoskich staje się za dwa tygodnie.
Krok 11:
Do naparu leczniczego, tak zwanej tinctury, potrzebujemy znacznie więcej przegród i znacznie mniej bimbru.Zwykle są to proporcje 1: 1.
Krok 12:
Włóż przegrody do czystego i suchego słoika i napełnij bimber. Przegrody powinny być całkowicie pokryte płynem. Zamykamy słoik i usuwamy go w ciemnym miejscu na dwa tygodnie.
Krok 13:
Taka tinktura stanie się za dwa tygodnie.
Krok 14:
Odcedź Tinkturę przez kilka warstw gazy. Należy przyjmować 10 kropli trzy razy dziennie. Możesz przyjmować od 3 tygodni do 3 miesięcy. Następnie musisz zrobić taką samą przerwę, jak w przypadku tinktury.
Krok 15:
Nasz bimber nasycony przegrodami orzechów włoskich i tinktura są gotowe. Wlej je do butelek i zamknij. Przed użyciem lepiej schłodzić bimber.
Krok 16:
Miłej zabawy i dobrego tonu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Melissa - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Bimber - 295 kcal/100g