bimber na przegrodach orzecha włoskiego

możesz przygotować nie tylko pyszny alkohol, ale także tinkturę. Jeśli chcesz mieć pewność, że po uczcie nie będziesz cierpieć z powodu bólu głowy, sam przygotuj pyszny alkohol. Jest to "koniak" wykonany z bimbru na przegrodach orzechów włoskich. A dla celów zdrowotnych zrób tinkturę.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 24 g
110 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 26 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy bimber, ponieważ jest to napój przygotowany przez siebie, możesz być w 100 procentach pewien. Zrobimy najprostszą opcję - to bimber cukrowy. Okazuje się bez obcych zapachów, które mogą nie mieć najlepszego wpływu na smak. Do tego potrzebujemy wody, cukru i drożdży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kupuję drożdże w specjalnym sklepie monopolowym i wolę szybko działające, tak zwane "Turbo". Są bardzo małe i nieco podobne do mąki razowej, więc mój przepis jest z takimi drożdżami. Jeśli bierzesz inne, przeczytaj uważnie instrukcję (jeśli jest dostępna).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przypadku napoju podgrzewamy wodę do temperatury około 35-37 stopni. Jest to optymalna temperatura do gotowania zacieru, ponieważ drożdże umierają w gorącej wodzie i bardzo słabo działają w zimnej wodzie. Dodaj cukier i drożdże. Mieszaj do uzyskania jednorodnej cieczy. Następnie zamknij pokrywę uszczelką wodną, aby powstały Gaz wydostał się przez nią podczas fermentacji. Takie pojemniki można kupić w tych samych sklepach monopolowych co drożdże.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wkładamy ciepło na około 7 dni. Zacier jest gotowy, gdy tylko Gaz przestanie się uwalniać. Następnie pozostaw zamknięty zbiornik w temperaturze pokojowej na kolejne 3-4 dni, aby podnieść stopień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy nasz zacier jest gotowy, należy go wyprzedzić. Aby to zrobić, zbieramy bimber i wlewamy do niego zacier, jak mówią instrukcje. Zamknij i umieść na średnim ogniu. Gdy tylko temperatura osiągnie 60 stopni, włącz zimną wodę do chłodzenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sam proces destylacji zwykle rozpoczyna się od temperatury 75 stopni. Początkowo bimber ma około 70 stopni i konieczne jest zakończenie destylacji, gdy spadnie do 40 stopni. Ale musisz upewnić się, że temperatura zacieru w kolumnie nie przekracza 80 stopni. W wysokiej temperaturze urządzenie może po prostu eksplodować, więc uważaj na ten proces.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po wygięciu bimbru przystępujemy bezpośrednio do nalegania. I rozważymy dwa rodzaje. Jest na ucztę i jako lek. Takie produkty będą nam potrzebne do" opcji koniaku & quot;.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W czystym, suchym słoiku z szeroką szyjką wkładamy przegrody włoskie, skórkę, czarną herbatę, goździki, czarny pieprz, melisę i łupiny orzeszków piniowych. A także kładziemy miód, który można zastąpić syropem klonowym lub cukrem w tych samych proporcjach. A świeżą melisę można zastąpić szczyptą suchej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej bimber i zamknij czystą pokrywką i dobrze wymieszaj.Stawiamy w ciemnym miejscu i zostawiamy tam na dwa tygodnie. Okresowo wyjmujemy i bultyhamy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Taki bimber na przegrodach włoskich staje się za dwa tygodnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do naparu leczniczego, tak zwanej tinctury, potrzebujemy znacznie więcej przegród i znacznie mniej bimbru.Zwykle są to proporcje 1: 1.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż przegrody do czystego i suchego słoika i napełnij bimber. Przegrody powinny być całkowicie pokryte płynem. Zamykamy słoik i usuwamy go w ciemnym miejscu na dwa tygodnie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Taka tinktura stanie się za dwa tygodnie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odcedź Tinkturę przez kilka warstw gazy. Należy przyjmować 10 kropli trzy razy dziennie. Możesz przyjmować od 3 tygodni do 3 miesięcy. Następnie musisz zrobić taką samą przerwę, jak w przypadku tinktury.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nasz bimber nasycony przegrodami orzechów włoskich i tinktura są gotowe. Wlej je do butelek i zamknij. Przed użyciem lepiej schłodzić bimber.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Miłej zabawy i dobrego tonu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Melissa - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy