skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kiełbasą i świeżymi ogórkami? Przede wszystkim ugotuj jajka. Aby to zrobić, napełnij je zimną wodą i zagotuj. Gotuj je we wrzącej wodzie przez 9 minut. Następnie odcedź wrzącą wodę, zalej jajka zimną wodą i ostudź. Jajka na twardo obrać ze skorupek. Opłucz świeże ogórki i usuń ogony z obu stron.
Krok 2:
Usuń skórkę z kiełbasy i pokrój ją w drobną kostkę. Włóż pokrojoną kiełbasę do miski na sałatkę. Zamiast pół wędzonej kiełbasy możesz wziąć carbonade, szynkę, dowolne wędzone mięso lub kurczaka.
Krok 3:
Pokrój świeże ogórki w średniej wielkości kostkę (mniej więcej taką samą jak kiełbasa) i wyślij do miski, po kiełbasie.
Krok 4:
Posiekaj obrane jajka nożem lub nożem do jajek.
Krok 5:
Dobrze umyj zieloną cebulę i koperek, osusz, a następnie drobno posiekaj. Dodaj posiekane warzywa do miski do sałatki .
Krok 6:
Dopraw sałatkę odrobiną majonezu i dobrze wymieszaj. Schłodź go trochę w lodówce. Przed podaniem włóż sałatkę do ładnej miski sałatkowej i podawaj. Smacznego!
Sałatka z kiełbasą i świeżymi ogórkami to świetna opcja na smaczną i satysfakcjonującą przekąskę. Kiełbasa w sałacie nadaje jej sytości, a obecność świeżego ogórka nadaje smakowi lekkości i soczystości.
opcjonalnie można do niego dodać dodatkowe składniki, takie jak pomidory, gotowane ziemniaki lub marchew, kukurydza lub kapusta pekińska. Dzięki nowemu produktowi smak sałatki będzie odtwarzany na nowo. Dlatego ta opcja nigdy nie może się nudzić.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g