Sałatka z kiełbasą i świeżymi ogórkami

Szybkie i proste, pyszne, wakacje każdego dnia! Sałatka z kiełbasą i świeżymi ogórkami jest przygotowywana ze zwykłych produktów. Pomoże, gdy chcesz rozpieszczać swoich bliskich pysznym, szybkim daniem. Ta wersja sałatki jest również przydatna dla nieoczekiwanego przybycia gości i świątecznego stołu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 63 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
229 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kiełbasą i świeżymi ogórkami? Przede wszystkim ugotuj jajka. Aby to zrobić, napełnij je zimną wodą i zagotuj. Gotuj je we wrzącej wodzie przez 9 minut. Następnie odcedź wrzącą wodę, zalej jajka zimną wodą i ostudź. Jajka na twardo obrać ze skorupek. Opłucz świeże ogórki i usuń ogony z obu stron.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń skórkę z kiełbasy i pokrój ją w drobną kostkę. Włóż pokrojoną kiełbasę do miski na sałatkę. Zamiast pół wędzonej kiełbasy możesz wziąć carbonade, szynkę, dowolne wędzone mięso lub kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój świeże ogórki w średniej wielkości kostkę (mniej więcej taką samą jak kiełbasa) i wyślij do miski, po kiełbasie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj obrane jajka nożem lub nożem do jajek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze umyj zieloną cebulę i koperek, osusz, a następnie drobno posiekaj. Dodaj posiekane warzywa do miski do sałatki .

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw sałatkę odrobiną majonezu i dobrze wymieszaj. Schłodź go trochę w lodówce. Przed podaniem włóż sałatkę do ładnej miski sałatkowej i podawaj. Smacznego!

Sałatka z kiełbasą i świeżymi ogórkami to świetna opcja na smaczną i satysfakcjonującą przekąskę. Kiełbasa w sałacie nadaje jej sytości, a obecność świeżego ogórka nadaje smakowi lekkości i soczystości.
opcjonalnie można do niego dodać dodatkowe składniki, takie jak pomidory, gotowane ziemniaki lub marchew, kukurydza lub kapusta pekińska. Dzięki nowemu produktowi smak sałatki będzie odtwarzany na nowo. Dlatego ta opcja nigdy nie może się nudzić.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g

Podobne przepisy