skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw musisz ugotować karmel. Wlej cukier do rondla z grubym dnem, rozpal na wolnym ogniu.
Krok 2:
Gdy cukier zacznie się topić na dnie, dopiero wtedy zacznij mieszać go drewnianą szpatułką, aby równomiernie się stopić. Jednocześnie nie trzeba zwiększać ognia. Bardzo ważne jest, aby stale monitorować proces i mieszać cukier, aby się nie przypalił. W przeciwnym razie karmel będzie miał gorzki smak. Jeśli cukier zaczął się palić, ale jeszcze nie rozpuścił się całkowicie, możesz podnieść patelnię nad ogień i aktywnie mieszać, aby wszystko się stopiło.
Krok 3:
Gdy karmel zmieni kolor na bursztynowy, dodaj masło. Aktywnie mieszaj. Równolegle podgrzej śmietanę do wrzenia, ale nie gotuj.
Krok 4:
Wlej gorącą śmietanę cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Masa rozpryskuje się, musisz uważać, aby się nie poparzyć.
Krok 5:
Gotuj karmel na małym ogniu, mieszając przez kolejne 2 minuty i wyjmij z pieca. Odlać 120 gr. karmelki do przygotowania biszkoptu, ostudzić do temperatury pokojowej.
Krok 6:
Aby zrobić biszkopt, składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Ubij miękkie masło z cukrem, aż będzie puszyste.
Krok 7:
Dodaj jajka pojedynczo, dobrze ubijając po każdym.
Krok 8:
Dodaj karmel do mieszanki jajeczno-maślanej, ponownie ubij.
Krok 9:
Wlej mleko, wymieszaj.
Krok 10:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
Krok 11:
Ciasto jest jednorodne, o średniej konsystencji.
Krok 12:
Podzieliłem ciasto na 2 części i na zmianę upiekłem herbatniki w formie o średnicy 18 cm. Formę wstępnie nasmarować olejem roślinnym. Piec w rozgrzanym do 170 stopni. piekarnik 30 minut. Jeśli rozmiar biszkoptu jest większy, czas wzrośnie.
Krok 13:
Niech biszkopt całkowicie ostygnie. Odciąłem wierzch każdego biszkoptu i pokroiłem wzdłuż na 2 ciasta.
Krok 14:
Aby zrobić krem, śmietana i pojemnik do ubijania muszą być dobrze schłodzone. Ubij śmietanę z małą prędkością, aż będzie puszysta.
Krok 15:
Gdy śmietana zacznie trochę gęstnieć, zwiększ prędkość i stopniowo dodawaj karmel (100 gr.), nie przerywając ubijania.
Krok 16:
Ubijaj, aż zgęstnieje i uzyskasz puszystą, stabilną śmietanę.
Krok 17:
Ciasto położyć na talerzu, namoczyć w syropie. Użyłem syropu z ananasa w puszkach. Możesz również wziąć dowolny sok owocowy.
Krok 18:
Połóż warstwę kremu karmelowego na nasączonym cieście, wygładź.
Krok 19:
Przykryj drugim ciastem na wierzchu. W ten sposób złożyć całe ciasto. Przykryj ciasto kremem na wierzchu i bokach.
Krok 20:
Udekoruj ciasto według uznania. Suszę kawałki ciasta w piekarniku i siekam. Otrzymane okruchy i posiekane orzechy włoskie ozdobiły ciasto na górze i po bokach. Gotowe ciasto moczyć w lodówce przez 6-8 godzin. Miłego picia herbaty!
po raz pierwszy karmel mi się nie powiódł. Warto lekko prześwietlić go ogniem, nabiera ciemnego koloru i gorzkiego smaku. A to jest niedopuszczalne. Dlatego konieczne jest, aby podczas gotowania karmelu nic nie rozpraszało.
biszkopt uzyskuje się w pięknym bursztynowym kolorze, o przyjemnym karmelowym aromacie, umiarkowanie słodkim.
opcjonalnie karmel może być solony (dodaj 0,25 łyżeczki soli po dodaniu śmietany). Sól podkreśli smak karmelu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Melasa - 296 kcal/100g