domowe ciasto karmelowe

Prawdziwa karmelowa uczta dla słodyczy. Głównym składnikiem tego ciasta jest karmel. Służy do przygotowania biszkoptu i kremu. Ważne jest, aby odpowiednio ugotować karmel. Od tego zależy smak całego deseru.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 28 % 18 g
węglowodany 66 % 42 g
346 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw musisz ugotować karmel. Wlej cukier do rondla z grubym dnem, rozpal na wolnym ogniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy cukier zacznie się topić na dnie, dopiero wtedy zacznij mieszać go drewnianą szpatułką, aby równomiernie się stopić. Jednocześnie nie trzeba zwiększać ognia. Bardzo ważne jest, aby stale monitorować proces i mieszać cukier, aby się nie przypalił. W przeciwnym razie karmel będzie miał gorzki smak. Jeśli cukier zaczął się palić, ale jeszcze nie rozpuścił się całkowicie, możesz podnieść patelnię nad ogień i aktywnie mieszać, aby wszystko się stopiło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy karmel zmieni kolor na bursztynowy, dodaj masło. Aktywnie mieszaj. Równolegle podgrzej śmietanę do wrzenia, ale nie gotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej gorącą śmietanę cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Masa rozpryskuje się, musisz uważać, aby się nie poparzyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj karmel na małym ogniu, mieszając przez kolejne 2 minuty i wyjmij z pieca. Odlać 120 gr. karmelki do przygotowania biszkoptu, ostudzić do temperatury pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby zrobić biszkopt, składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Ubij miękkie masło z cukrem, aż będzie puszyste.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj jajka pojedynczo, dobrze ubijając po każdym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj karmel do mieszanki jajeczno-maślanej, ponownie ubij.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej mleko, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto jest jednorodne, o średniej konsystencji.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podzieliłem ciasto na 2 części i na zmianę upiekłem herbatniki w formie o średnicy 18 cm. Formę wstępnie nasmarować olejem roślinnym. Piec w rozgrzanym do 170 stopni. piekarnik 30 minut. Jeśli rozmiar biszkoptu jest większy, czas wzrośnie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Niech biszkopt całkowicie ostygnie. Odciąłem wierzch każdego biszkoptu i pokroiłem wzdłuż na 2 ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Aby zrobić krem, śmietana i pojemnik do ubijania muszą być dobrze schłodzone. Ubij śmietanę z małą prędkością, aż będzie puszysta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy śmietana zacznie trochę gęstnieć, zwiększ prędkość i stopniowo dodawaj karmel (100 gr.), nie przerywając ubijania.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ubijaj, aż zgęstnieje i uzyskasz puszystą, stabilną śmietanę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciasto położyć na talerzu, namoczyć w syropie. Użyłem syropu z ananasa w puszkach. Możesz również wziąć dowolny sok owocowy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Połóż warstwę kremu karmelowego na nasączonym cieście, wygładź.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przykryj drugim ciastem na wierzchu. W ten sposób złożyć całe ciasto. Przykryj ciasto kremem na wierzchu i bokach.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Udekoruj ciasto według uznania. Suszę kawałki ciasta w piekarniku i siekam. Otrzymane okruchy i posiekane orzechy włoskie ozdobiły ciasto na górze i po bokach. Gotowe ciasto moczyć w lodówce przez 6-8 godzin. Miłego picia herbaty!

po raz pierwszy karmel mi się nie powiódł. Warto lekko prześwietlić go ogniem, nabiera ciemnego koloru i gorzkiego smaku. A to jest niedopuszczalne. Dlatego konieczne jest, aby podczas gotowania karmelu nic nie rozpraszało.

biszkopt uzyskuje się w pięknym bursztynowym kolorze, o przyjemnym karmelowym aromacie, umiarkowanie słodkim.

opcjonalnie karmel może być solony (dodaj 0,25 łyżeczki soli po dodaniu śmietany). Sól podkreśli smak karmelu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Melasa - 296   kcal/100g

Podobne przepisy