skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę pomidorową z kapustą i kiełbasami, potrzebujemy: wody, bulionu, ziemniaków, kiełbasek, kapusty, pasty pomidorowej, czosnku, oleju roślinnego do smażenia, octu stołowego, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Pokrój kiełbaski w plasterki.
Krok 3:
Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.
Krok 4:
Opłucz kapustę i pokrój w małe kwadraty.
Krok 5:
W rondlu, w którym będzie gotowana zupa, podgrzej olej roślinny i smaż na nim kiełbaski, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 6:
Wlej 1,5 l gorącej wody do garnka. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 7:
Włóż ziemniaki i kapustę do garnka. Gotuj przez około 15 minut, aż warzywa się ugotują.
Krok 8:
W bulionie rozcieńczyć koncentrat pomidorowy. Bulion może być stosowany jako warzywo lub mięso (na wołowinie, wieprzowinie lub drobiu).
Krok 9:
Wlej bulion z koncentratem pomidorowym do garnka na kiełbaski i warzywa. Wlać ocet stołowy.
Krok 10:
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Sól, pieprz, wymieszaj zupę. Gotuj przez kolejne 1-2 minuty i usuń zupę z ognia.
Krok 11:
Przykryj garnek pokrywką i pozostaw zupę na 10-12 minut.
Krok 12:
Następnie wlej zupę do misek. Smacznego!
wśród wielu innych przepisów na pierwsze dania z kiełbaskami podoba mi się ten, ponieważ bardzo dobrze łączy wszystkie ulubione składniki rodziny. Dzięki kapuście zupa jest podobna do kapuśniaka. Kiełbaski dodają mu sytości.
do zupy można dodać inne warzywa: paprykę, marchewkę. Do gotowej zupy można dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
kupując kiełbaski, należy zwrócić uwagę na skład. Prawidłowe kiełbaski mleczne powinny zawierać wieprzowinę, wołowinę, wodę, jaja kurze (lub melanż jajeczny), mleko krowie w proszku w całości lub odtłuszczone, sól spożywczą, cukier, przyprawy (pieprz czarny, ziele angielskie, gałka muszkatołowa lub kardamon) i Dodatki. Wszyscy. W kompozycji nie powinno być żadnych innych dodatków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g