Zupa z kiełbasą i kapustą

pyszna zupa dla całej rodziny jest przygotowywana bardzo szybko i łatwo. Jeśli nie wiesz, jak nakarmić dziecko, możesz przygotować tak pyszną zupę z kiełbasami. Użyłam gotowanych kiełbasek mlecznych, ale można je zastąpić innymi, które dziecko preferuje najbardziej, na przykład wędzone na surowo. Kiełbaski można również zastąpić kiełbaskami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 36 % 4 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę pomidorową z kapustą i kiełbasami, potrzebujemy: wody, bulionu, ziemniaków, kiełbasek, kapusty, pasty pomidorowej, czosnku, oleju roślinnego do smażenia, octu stołowego, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kiełbaski w plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz kapustę i pokrój w małe kwadraty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondlu, w którym będzie gotowana zupa, podgrzej olej roślinny i smaż na nim kiełbaski, aż pojawi się złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej 1,5 l gorącej wody do garnka. Doprowadzić do wrzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ziemniaki i kapustę do garnka. Gotuj przez około 15 minut, aż warzywa się ugotują.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W bulionie rozcieńczyć koncentrat pomidorowy. Bulion może być stosowany jako warzywo lub mięso (na wołowinie, wieprzowinie lub drobiu).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej bulion z koncentratem pomidorowym do garnka na kiełbaski i warzywa. Wlać ocet stołowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Sól, pieprz, wymieszaj zupę. Gotuj przez kolejne 1-2 minuty i usuń zupę z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj garnek pokrywką i pozostaw zupę na 10-12 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie wlej zupę do misek. Smacznego!

wśród wielu innych przepisów na pierwsze dania z kiełbaskami podoba mi się ten, ponieważ bardzo dobrze łączy wszystkie ulubione składniki rodziny. Dzięki kapuście zupa jest podobna do kapuśniaka. Kiełbaski dodają mu sytości.

do zupy można dodać inne warzywa: paprykę, marchewkę. Do gotowej zupy można dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek.

kupując kiełbaski, należy zwrócić uwagę na skład. Prawidłowe kiełbaski mleczne powinny zawierać wieprzowinę, wołowinę, wodę, jaja kurze (lub melanż jajeczny), mleko krowie w proszku w całości lub odtłuszczone, sól spożywczą, cukier, przyprawy (pieprz czarny, ziele angielskie, gałka muszkatołowa lub kardamon) i Dodatki. Wszyscy. W kompozycji nie powinno być żadnych innych dodatków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy