domowe mleko skondensowane

Naturalne, bardzo gęste mleko skondensowane przygotowane w domu! Domowe mleko skondensowane to przepis, dzięki któremu bez większych kłopotów możesz zrobić mleko skondensowane w domu. Potrzebujesz tylko mleka, cukru i dwóch godzin wolnego czasu. Mleko skondensowane okaże się bardzo smaczne i całkowicie naturalne. Podawaj z naleśnikami, sernikami lub ulubionymi deserami. Możesz go również użyć do przygotowania kremów.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 11 % 3 g
węglowodany 78 % 21 g
123 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Aby przygotować skondensowane mleko, lepiej wziąć patelnię z wysokimi bokami, z grubym dnem, możesz żeliwo. Nie trzeba dodawać waniliny, ale jest z nią smaczniejsza.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Stawiamy rondel z mlekiem na średnim ogniu, wlewamy cały cukier, dodajemy wanilinę, mieszamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i pozostawić do gotowania przez półtorej do dwóch godzin. Co pięć minut mleko należy mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Tak wygląda mleko po godzinie gotowania. Zmniejszyła się objętość i nabrała stopionego koloru. Gotuj dalej. Nie zapomnij przeszkadzać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    To jest mleko po półtorej godzinie gotowania. Jest już dość gęsty i stał się jeszcze ciemniejszy. Możesz wyłączyć ogień. Pozostaw mleko do ostygnięcia, a następnie wlej je do słoików. Już całkowicie schłodzone mleko skondensowane wkładamy do lodówki. Po ostatecznym schłodzeniu mleko staje się grubsze.

mleko skondensowane najlepiej gotować z pełnego i najbardziej tłustego mleka.Jeśli twoje mleko nie ma bardzo dużej zawartości tłuszczu, dodaj mały kawałek masła na samym początku gotowania. Mleko skondensowane gotuje się zarówno z mleka suchego, jak i koziego, a także ze śmietany. Weź pod uwagę ilość cukru według własnego gustu. Przepis okaże się jako zwykły zakupiony przysmak, możesz zmniejszyć lub zwiększyć ilość. Okaże się pyszny, jeśli weźmiesz cukier trzcinowy, wtedy mleko nabierze karmelowego smaku. Możesz wziąć cukier puder zamiast cukru, wtedy gotowy produkt będzie bardziej jednorodny. Po prostu nie bierz zakupionego, może zawierać skrobię. Aby uniknąć koagulacji mleka, możesz dodać trochę sody. Jeśli przypadkowo rozgotowałeś masę i stała się zbyt gęsta, wlej ją do foremek - otrzymasz pyszne toffi. Skondensowane mleko należy przechowywać w zamkniętym szklanym pojemniku w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy