skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne pierogi? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć gotową mieloną wieprzowinę i wołowinę, ale najlepiej zrób to sam. Obierz cebulę, umyj i osusz.
Krok 2:
Do głębokiej miski przenieś mieloną wieprzowinę i mieloną wołowinę.
Krok 3:
Posiekaj obraną cebulę i przewiń w maszynce do mięsa z drobnym grillem. Możesz wziąć dowolny łuk według własnego uznania. Ale im więcej cebuli, tym gotowe mięso mielone będzie bardziej soczyste i miękkie. Ale wszystko zależy od Twojego gustu.
Krok 4:
Sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Dla mnie nie ma lepszego niż zwykły czarny mielony pieprz, ale możesz wziąć biały lub zielony mielony pieprz. Przykryj miskę pokrywką i wstaw do lodówki na 30 minut, aby mięso było Dojrzałe.
Krok 5:
Gdy mięso jest w lodówce, zrób ciasto. Aby to zrobić, wlej wodę o temperaturze pokojowej do głębokiej miski, aby ręce były wygodne. Rozbij surowe jajko do miski, dodaj olej, sól i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Przesiej większość mąki do miski na jajka i zacznij wyrabiać ciasto, powoli dodając mąkę. Skoncentruj się na konsystencji ciasta, a nie na objętości mąki.
Krok 7:
Ciasto powinno być elastyczne, delikatne, nie przyklejać się do dłoni. Zbierz gotowe ciasto i przykryj ręcznikiem lub folią. Pozostaw na blacie kuchennym na 20 minut.
Krok 8:
Posyp stół odrobiną mąki i przełóż na niego ciasto. Podziel ciasto na części, z każdej z nich zwiń grubą opaskę uciskową. Następnie pokrój je na małe kawałki - według liczby pierogów. Podczas majstrowania przy jednej części ciasta przykryj pozostałą część ręcznikiem, aby nie wyschła.
Krok 9:
Rozwałkuj pokrojone kawałki ciasta na cienkie tortille. Pożądane jest, aby były takie same i okrągłe, jeśli to możliwe.
Krok 10:
Na każdą rozwałkowaną tortillę nałóż łyżkę mielonego mięsa.
Krok 11:
Połącz przeciwległe krawędzie tortilli i mocno je uformuj. Otrzymasz takie pierogi.
Krok 12:
Następnie połącz przeciwległe końce każdego pierogu i mocno dociśnij. Mamy takie okrągłe pierogi. Jeśli zrobiono ich dużo, posyp płaską powierzchnię mąką i ułóż pierogi w jednej warstwie, a nie blisko siebie. Ponownie posyp mąką i wyślij je do zamrażarki w celu zamrożenia. Następnie włóż do worków i włóż z powrotem do zamrażarki.
Krok 13:
Jeśli nie lubisz lub nie chcesz ręcznie rzeźbić pierogów, użyj Formy do robienia pierogów. I chociaż stracą swoją indywidualność, pozostaną równie smaczne.
Krok 14:
Kiedy rodzina ma ochotę na pierogi, umieść garnek z wodą na kuchence, zagotuj wodę, dodaj sól. Wkładaj pierogi pojedynczo do wrzącej wody. Delikatnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu do miękkości.
Krok 15:
Smacznego!
gotowanie pierogów nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Każda gospodyni ma swoje sekrety i przepisy na ciasto i mięso mielone. Ale dzisiaj przygotujemy klasyczną wersję pierogów z małymi sztuczkami, aby uzyskać smaczniejszy wynik. Oczywiście klasyczne ciasto na pierogi składa się z wody, jajka, soli i mąki. Ale aby lepiej się rozwijał i był bardziej ugodowy, dodajemy do niego olej roślinny. Niewiele, ale praca z nim stanie się znacznie łatwiejsza. Podczas wyrabiania ciasta mąka może potrzebować mniej lub więcej, ponieważ jakość mąki jest inna. Dlatego podczas ugniatania stopniowo dodawaj mąkę, ciasto powinno być miękkie, elastyczne i pozostawić ślad po naciśnięciu palcem. I pamiętaj, aby pozostawić ciasto na 20-30 minut, aby było dojrzałe i łatwiejsze do rozwałkowania. W przypadku klasycznych pierogów wieprzowina i wołowina są zwykle przyjmowane w równych proporcjach. Ale aby mięso w gotowych pierogach było smaczne i soczyste, dodaj trochę wody do mielonego mięsa.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g