pierogi domowe Klasyczne

bardzo smaczne, dla całej rodziny, na lunch i kolację! Pierogi klasyczne domowe, choć długo gotowane, są bardzo wygodne do przechowywania. To idealne danie do zamrażania. Przyklej takie, aby mieć coś do karmienia rodziny szybko i bez problemów! Nadzienie mięsne z mieszanego mięsa mielonego jest bardzo soczyste i smaczne.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 10 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 53 % 21 g
206 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne pierogi? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć gotową mieloną wieprzowinę i wołowinę, ale najlepiej zrób to sam. Obierz cebulę, umyj i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do głębokiej miski przenieś mieloną wieprzowinę i mieloną wołowinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj obraną cebulę i przewiń w maszynce do mięsa z drobnym grillem. Możesz wziąć dowolny łuk według własnego uznania. Ale im więcej cebuli, tym gotowe mięso mielone będzie bardziej soczyste i miękkie. Ale wszystko zależy od Twojego gustu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Dla mnie nie ma lepszego niż zwykły czarny mielony pieprz, ale możesz wziąć biały lub zielony mielony pieprz. Przykryj miskę pokrywką i wstaw do lodówki na 30 minut, aby mięso było Dojrzałe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mięso jest w lodówce, zrób ciasto. Aby to zrobić, wlej wodę o temperaturze pokojowej do głębokiej miski, aby ręce były wygodne. Rozbij surowe jajko do miski, dodaj olej, sól i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej większość mąki do miski na jajka i zacznij wyrabiać ciasto, powoli dodając mąkę. Skoncentruj się na konsystencji ciasta, a nie na objętości mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno być elastyczne, delikatne, nie przyklejać się do dłoni. Zbierz gotowe ciasto i przykryj ręcznikiem lub folią. Pozostaw na blacie kuchennym na 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp stół odrobiną mąki i przełóż na niego ciasto. Podziel ciasto na części, z każdej z nich zwiń grubą opaskę uciskową. Następnie pokrój je na małe kawałki - według liczby pierogów. Podczas majstrowania przy jednej części ciasta przykryj pozostałą część ręcznikiem, aby nie wyschła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj pokrojone kawałki ciasta na cienkie tortille. Pożądane jest, aby były takie same i okrągłe, jeśli to możliwe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na każdą rozwałkowaną tortillę nałóż łyżkę mielonego mięsa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz przeciwległe krawędzie tortilli i mocno je uformuj. Otrzymasz takie pierogi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie połącz przeciwległe końce każdego pierogu i mocno dociśnij. Mamy takie okrągłe pierogi. Jeśli zrobiono ich dużo, posyp płaską powierzchnię mąką i ułóż pierogi w jednej warstwie, a nie blisko siebie. Ponownie posyp mąką i wyślij je do zamrażarki w celu zamrożenia. Następnie włóż do worków i włóż z powrotem do zamrażarki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Jeśli nie lubisz lub nie chcesz ręcznie rzeźbić pierogów, użyj Formy do robienia pierogów. I chociaż stracą swoją indywidualność, pozostaną równie smaczne.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kiedy rodzina ma ochotę na pierogi, umieść garnek z wodą na kuchence, zagotuj wodę, dodaj sól. Wkładaj pierogi pojedynczo do wrzącej wody. Delikatnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu do miękkości.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

gotowanie pierogów nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Każda gospodyni ma swoje sekrety i przepisy na ciasto i mięso mielone. Ale dzisiaj przygotujemy klasyczną wersję pierogów z małymi sztuczkami, aby uzyskać smaczniejszy wynik. Oczywiście klasyczne ciasto na pierogi składa się z wody, jajka, soli i mąki. Ale aby lepiej się rozwijał i był bardziej ugodowy, dodajemy do niego olej roślinny. Niewiele, ale praca z nim stanie się znacznie łatwiejsza. Podczas wyrabiania ciasta mąka może potrzebować mniej lub więcej, ponieważ jakość mąki jest inna. Dlatego podczas ugniatania stopniowo dodawaj mąkę, ciasto powinno być miękkie, elastyczne i pozostawić ślad po naciśnięciu palcem. I pamiętaj, aby pozostawić ciasto na 20-30 minut, aby było dojrzałe i łatwiejsze do rozwałkowania. W przypadku klasycznych pierogów wieprzowina i wołowina są zwykle przyjmowane w równych proporcjach. Ale aby mięso w gotowych pierogach było smaczne i soczyste, dodaj trochę wody do mielonego mięsa.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy