ser ziemniaczany

pyszny prawdziwy ser ze zwykłych ziemniaków! Niemcy są uważane za miejsce narodzin tego przepisu. To tam wymyślono przepis na ser, którego podstawą są zwykłe ziemniaki. Jednocześnie smak gotowego produktu praktycznie nie różni się od zwykłych twardych serów z produktów mlecznych. Oczywiście nowoczesne przepisy na ser ziemniaczany różnią się od Starego niemieckiego i jest ich niewiele, ale główny składnik pozostaje najważniejszy.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 81 % 13 g
74 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ser ziemniaczany? Przygotuj składniki. Mleko do sera ziemniaczanego musi być kwaśne. Łatwo jest fermentować w domu, pozostawić pojemnik z mlekiem na kilka dni w ciepłym miejscu (w temperaturze pokojowej). Najważniejsze jest to, że mleko musi być pełne, tłuste. Oprócz mleka do przygotowania sera można użyć naturalnej tłustej i gęstej śmietany, ale w zasadzie ser ziemniaczany uzyskuje się bez niego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki lepiej wziąć taką odmianę, która zawiera więcej skrobi i lepiej się gotuje. Umyj ziemniaki, obierz. Pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż ziemniaki do rondla, zalej wodą, podpal. Dodaj trochę soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj do miękkości. Całkowicie spuść wodę, w której gotowano ziemniaki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ziemniaki, aby nie pozostały grudki. Niech trochę tłuczonych ziemniaków ostygnie. Wlej kwaśne mleko i dobrze wymieszaj. Ubij jajko kurze. Opcjonalnie dodaj jaja kurze do masy ziemniaczanej, zwłaszcza jeśli nie ma pewności co do ich jakości, ponieważ po ich dodaniu produkt nie będzie poddawany obróbce cieplnej. Ale żółtko jaja kurzego sprawia, że ser ma piękniejszy żółty kolor, a białko - masa jest bardziej lepka i gęsta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeszcze raz dobrze wymieszaj masę ziemniaczaną. Dodaj sól do smaku, a dla tych, którzy lubią bardziej pikantne i pikantne sery, możesz dodać szczyptę ostrej papryki. Weź czystą szmatkę o takiej jakości, aby kosmki nie oddzieliły się od niej i nie dostały się do produktu serowego. Połóż na nim tłuczone ziemniaki. Zbierz krawędzie materiału, aby utworzyć torebkę. Umieść go w durszlaku lub sicie, dociśnij do góry uciskiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jako ucisk możesz użyć garnka wypełnionego wodą. Umieść sito w misce, aby płyn spłynął do miski. Pozostaw ser pod uciskiem, aż cały płyn całkowicie spłynie (może to zająć od kilku godzin do dwóch dni).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij ser z tkaniny, pozwól mu trochę wyschnąć w temperaturze pokojowej i możesz go podać. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy