skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z awokado, pomidorami i krewetkami? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Będziesz potrzebował krewetek, połowy awokado, papryki i pomidora, małej czerwonej lub cebulki, oliwy z oliwek i przypraw. Sałata liściasta nadaje się do każdej odmiany, takiej jak sałata & quot; Góra Lodowa& quot;," Boston & quot;, sałata, rukiew wodna.
Krok 2:
Jak gotować krewetki? Wlej wodę do dużego rondla. Objętość płynu powinna być dwukrotnie większa niż objętość owoców morza. Sól (1 łyżka na 1 litr wody). Gdy się zagotuje, wyślij krewetki do garnka. Po ponownym zagotowaniu natychmiast wyłącz ogrzewanie. Małe krewetki gotują się przez około 2 minuty. Królewskie lub tygrysie-3-7 minut w zależności od ich wielkości. Wrzuć do durszlaka, spłucz zimną wodą. Schłodzone krewetki obrać.
Krok 3:
Paprykę przekrój na pół, usuń środek z nasionami. Pokrój połowę pieprzu w paski. Pokrój soczystego, mięsistego pomidora w cienkie, zgrabne plastry. Nie bierz owoców, które są zbyt miękkie, ponieważ dadzą sałatce dodatkowy sok i stracą kształt po pokrojeniu.
Krok 4:
Obierz cebulę. Opłucz go i nóż zimną wodą, aby podczas krojenia sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. Lepiej jest użyć czerwonej cebuli, z nią danie będzie jaśniejsze.
Krok 5:
Opłucz i osusz papierowymi ręcznikami liście sałaty. Rozerwij go rękami na małe kawałki. Rozerwij go rękami na małe kawałki. Ważne jest, aby nie kroić nożem, ponieważ sałata liściasta w kontakcie z metalem szybko ciemnieje, więdnie i traci witaminy.
Krok 6:
Awokado umyj, pokrój na pół, usuń pestkę. Obierz. Pokrój miąższ na małe kawałki. Owoce lepiej obrać w tej kolejności, ponieważ po usunięciu skóry powierzchnia awokado staje się śliska, a przy próbie usunięcia kości można łatwo się skaleczyć.
Krok 7:
W dużej salaterce połącz gotowane krewetki, pokrojone warzywa, liście sałaty, awokado. Sól do smaku. W razie potrzeby pieprz. Wyciśnij sok z połowy cytryny w dowolny sposób. Polej sałatkę sokiem z cytryny. Dopraw oliwą z oliwek. Weź nierafinowany olej, który jest uzyskiwany przez tłoczenie na zimno oliwek (Extra Virgin Olive Oil). Taki olej nada potrawie bogatszy aromat i smak. Delikatnie wymieszaj składniki.
Krok 8:
Przepyszna i aromatyczna sałatka jest gotowa. Podawaj od razu. Smacznego!
jak wybrać odpowiednie awokado? Do sałatek nadaje się awokado z Florydy lub odmiana Pinkerton, ale lepiej nie brać odmiany kalifornijskiej. Takie awokado jest zbyt miękkie, nie zachowuje kształtu podczas krojenia, co zepsuje wygląd potrawy. Kupując, naciśnij palcem powierzchnię owocu, jeśli wgniecenie pozostanie, owoc jest przejrzały. Przynieś awokado do ucha, lekko wstrząśnij. Jeśli usłyszysz stukanie kości, owoc jest dojrzały.
co jeśli kupiłeś niedojrzałe awokado? Umieść go w papierowej torbie z jabłkiem lub bananem. Pozostaw w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach owoc stanie się miękki.
jak kupić krewetki? Sprawdź owoce morza. Na skorupie nie powinno być uszkodzeń, plam. Ogon świeżych krewetek zostanie skręcony, a nie wyprostowany. Żółtawy odcień mięsa jest oznaką zepsucia, nie kupuj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g