skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić awarski chinkal? Rozpocznij gotowanie od bulionu. Jak zrobić bulion? Weź miąższ wołowy, sól, ziarna pieprzu i liść laurowy. W razie potrzeby można zastąpić wołowinę kurczakiem lub jagnięciną. Możesz dodać cebulę i czosnek do bulionu, aby uzyskać bogatszy smak, co robimy.
Krok 2:
Włóż wszystkie produkty do rondla, zalej czystą wodą. Ponieważ bulion wymaga nasycenia, włóż mięso do zimnej wody, ale nie gotuj przez długi czas, aby się nie rozgotowało i nie stało się zbyt bez smaku. Zagotuj wodę w rondlu i gotuj bulion na średnim ogniu, usuwając pianę ,przez 40 do 50 minut (w zależności od gatunku i jakości mięsa).
Krok 3:
Podczas gotowania mięsa przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj sól i sodę, wymieszaj z mąką. Wlej kefir cienkim strumieniem, zagniatając ciasto.
Krok 4:
Zagnieść miękkie, nie przyklejające się do dłoni ciasto. Przykryj ręcznikiem i pozostaw do odpoczynku.
Krok 5:
Następnie, gdy mięso się ugotuje, odcedź bulion, wlej go z powrotem do garnka. Wyjmij mięso z bulionu i zawiń w folię, aby było gorące.
Krok 6:
Przygotuj sos. Jak zrobić sos? Weź jedzenie, aby je przygotować. Zamiast kwaśnej śmietany możesz wziąć jogurt naturalny. Posiekaj czosnek-zetrzyj lub przepuść przez prasę. Opłucz warzywa, osusz i drobno posiekaj.
Krok 7:
Śmietanę, sól, posiekany czosnek i drobno posiekane zioła dokładnie wymieszaj w filiżance. Przykryj i włóż do lodówki.
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 0,5-0,6 cm.
Krok 9:
Pokrój go na małe kawałki.
Krok 10:
Ponownie zagotuj bulion i gotuj kawałki ciasta przez 4-6 minut, nie więcej.
Krok 11:
Gdy ciasto jest napompowane, lekko rozwarstwione na kawałku, a wokół pojawi się biała pianka — możesz ją wyjąć. Gotuj w partiach po 10-15 sztuk, w zależności od średnicy patelni.
Krok 12:
Aby gotowe kawałki ciasta nie stały się sztywne i nie straciły puszystości, przebij je wykałaczkami w kilku miejscach!
Krok 13:
Wyjmij mięso z folii, pokrój na kawałki.
Krok 14:
Podawaj gorące danie na stole: tortille, kawałki gotowanego mięsa, bulion w miseczkach i sos. Awarski chinkal jest gotowy! Smacznego!
to danie dla mojej rodziny było bardzo przyjemnym i smacznym odkryciem ze świata gotowania.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal / 100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Chuda wołowina - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal / 100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g