Dagestan awarski chinkal

obfite, apetyczne, z prostych potraw! Awarski chinkal to pyszne danie kuchni dagestańskiej podawane podczas lunchu. Składa się z bujnych gotowanych tortilli, mięsa, sosu i bulionu mięsnego. Pomimo podobieństwa w nazwie, " awarski chinkal "nie ma żadnego związku z daniem"chinkali".
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 15 % 2 g
węglowodany 54 % 7 g
64 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić awarski chinkal? Rozpocznij gotowanie od bulionu. Jak zrobić bulion? Weź miąższ wołowy, sól, ziarna pieprzu i liść laurowy. W razie potrzeby można zastąpić wołowinę kurczakiem lub jagnięciną. Możesz dodać cebulę i czosnek do bulionu, aby uzyskać bogatszy smak, co robimy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż wszystkie produkty do rondla, zalej czystą wodą. Ponieważ bulion wymaga nasycenia, włóż mięso do zimnej wody, ale nie gotuj przez długi czas, aby się nie rozgotowało i nie stało się zbyt bez smaku. Zagotuj wodę w rondlu i gotuj bulion na średnim ogniu, usuwając pianę ,przez 40 do 50 minut (w zależności od gatunku i jakości mięsa).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania mięsa przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj sól i sodę, wymieszaj z mąką. Wlej kefir cienkim strumieniem, zagniatając ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść miękkie, nie przyklejające się do dłoni ciasto. Przykryj ręcznikiem i pozostaw do odpoczynku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie, gdy mięso się ugotuje, odcedź bulion, wlej go z powrotem do garnka. Wyjmij mięso z bulionu i zawiń w folię, aby było gorące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj sos. Jak zrobić sos? Weź jedzenie, aby je przygotować. Zamiast kwaśnej śmietany możesz wziąć jogurt naturalny. Posiekaj czosnek-zetrzyj lub przepuść przez prasę. Opłucz warzywa, osusz i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Śmietanę, sól, posiekany czosnek i drobno posiekane zioła dokładnie wymieszaj w filiżance. Przykryj i włóż do lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 0,5-0,6 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój go na małe kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ponownie zagotuj bulion i gotuj kawałki ciasta przez 4-6 minut, nie więcej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ciasto jest napompowane, lekko rozwarstwione na kawałku, a wokół pojawi się biała pianka — możesz ją wyjąć. Gotuj w partiach po 10-15 sztuk, w zależności od średnicy patelni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby gotowe kawałki ciasta nie stały się sztywne i nie straciły puszystości, przebij je wykałaczkami w kilku miejscach!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij mięso z folii, pokrój na kawałki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj gorące danie na stole: tortille, kawałki gotowanego mięsa, bulion w miseczkach i sos. Awarski chinkal jest gotowy! Smacznego!

to danie dla mojej rodziny było bardzo przyjemnym i smacznym odkryciem ze świata gotowania.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal / 100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Chuda wołowina - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal / 100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy