Marmolada jabłkowa z agarem agarowym w domu

Prosty i szybki przepis na marmoladę z agarem agarowym! Marmolada jabłkowa z agarem agarowym to świetny sposób na rozpieszczanie dzieci zdrową ucztą. Ten przepis nie sprawi Ci wiele kłopotów, a jeśli nadal masz blender, zrobienie domowej marmolady na agarze będzie bardzo łatwe.
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 23-29 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
52 kcal
IG: 82 / 0 / 18

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domową marmoladę z agaru agarowego? Przygotuj niezbędne składniki. Smak przysmaku, a także ilość cukru lub słodzika będą w dużej mierze zależeć od smaku jabłek. Im słodsze jabłka, tym mniej słodyczy trzeba dodać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj jabłka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój owoce w plasterki, usuń rdzenie i wszystkie zepsute miejsca.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść jabłka w blenderze, dodaj wodę i zamień nasze jabłka w puree.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Takie tłuczone ziemniaki o jednorodnej konsystencji powinny się udać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mus jabłkowy do rondla i zagotuj na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na osobnym talerzu dodaj agar do ciepłej wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszaj, aż się rozpuści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj agar rozpuszczony w wodzie do garnka z wrzącym musem jabłkowym. Dokładnie wymieszaj. Natychmiast zobaczysz, jak zmieniła się konsystencja puree, stała się gładsza, gęstsza. Jeszcze przez kilka minut gotuj puree z agarem, mieszaj, a następnie wyłącz ogień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Poczekaj, aż puree ostygnie do 40 stopni, dodaj tam miód i dobrze wymieszaj. Następnie możesz wlać do foremek lub do blachy do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Niech Marmolada ostygnie przez kilka godzin i można ją wyjąć z kokilek, pokroić na kawałki i zjeść. Smacznego!

istnieje wiele sposobów na zrobienie Marmolady w domu.
możesz gotować mus jabłkowy przez długi czas, a następnie zestali się z powodu naturalnej pektyny zawartej w jabłkach. To znacznie bardziej czasochłonny proces.
można zrobić marmoladę z soku, dodając składniki żelujące. Okaże się przezroczysty i piękny. Ale nie będzie już błonnika, który jest uważany za bardzo przydatny.
mój przepis wydaje mi się najbardziej optymalny. Nie musisz długo gotować musu jabłkowego, a jednocześnie zawiera cały błonnik z jabłek, co da Ci maksymalne korzyści ze stosowania takiej Marmolady.
słodziki mogą być również różne do wyboru. Zamiast miodu możesz umieścić cukier lub stewię, a także inne. A jeśli weźmiesz jabłka bardzo słodkich odmian, ogólnie możesz nie wkładać słodzika. Będzie bardzo pomocny!
można również dostosować gęstość Marmolady od delikatnej, rozpływającej się w ustach do gryzącej, gęstej uczty. Można to zrobić poprzez zmniejszenie lub zwiększenie ilości dodanego agaru lub żelatyny.
smacznego!

przed dodaniem agaru zwróć uwagę na jego oznaczenie. Liczby na opakowaniu, na przykład 600, 900 lub 1200, wskazują siłę (elastyczność) otrzymanego żelu. Im wyższa ta liczba, tym gęstsza będzie galaretka.
zawsze należy pamiętać, że proporcje agaru-agaru wskazane w przepisie są względne, ponieważ na wynik wpływa nie tylko siła żelu (liczby na opakowaniu), ale także jakość agaru-agaru, a także ilość cukru i kwasu w naczyniu. Aby nie popełnić błędu i uzyskać pożądany wynik, zaleca się wykonanie testu.
aby to zrobić, weź 1 łyżkę gotowego, ale jeszcze nie schłodzonego naczynia i włóż do zamrażarki na 1 minutę. Jeśli galaretka ma pożądaną konsystencję, proporcje są prawidłowo przestrzegane. W przeciwnym razie konieczne jest zagęszczenie lub, przeciwnie, rozcieńczenie naczynia.

Otwarta torba z agarem agarowym może być przechowywana wystarczająco długo, ale przed użyciem należy ją sprawdzić, ponieważ z powodu ekspozycji na światło słoneczne i powietrze agar może stracić swoje właściwości żelujące.

dlaczego agar-agar czasami nie twardnieje, jak prawidłowo z nim pracować i uniknąć irytujących błędów, a także wszystkich subtelności gotowania różnych potraw z tą żelującą substancją przeczytaj artykuł o agar-agar .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy