lody śmietankowo-mleczne
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Na patelni wymieszaj żółtka, cukier i wanilinę. Wlej mleko i dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Umieść patelnię na małym ogniu lub w łaźni wodnej, gotuj, ciągle mieszając, przez 10 minut.
Krok 4:
Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmij patelnię z ognia. Schłodzić śmietanę. Aby na kremie nie pojawiła się skorupa, lepiej przykryć folią spożywczą "w kontakcie".
Krok 5:
Ubij śmietanę w puszystą, stabilną pianę.
Krok 6:
Połącz schłodzony krem i bitą śmietanę i delikatnie mieszaj okrężnymi ruchami.
Krok 7:
Przenieś masę do pojemnika i włóż do zamrażarki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g