skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe cukierki z ptasiego mleka na agarze agarowym? Przygotuj jedzenie. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby miało czas na zmiękczenie. Zważ wszystkie produkty na wadze kuchennej. To samo dotyczy białek. 200 gramów to mniej więcej waga białek z 6-7 jaj. Białka również powinny być ciepłe. Oddziel je od żółtek bardzo ostrożnie, po jednym kawałku. Nawet niewielka kropla żółtka zapobiegnie ich ubijaniu.
Krok 2:
Miękkie masło ubijaj mikserem elektrycznym przez kilka minut, aż będzie puszyste.
Krok 3:
Nie przestając ubijać, dodaj mleko skondensowane łyżką do oleju. W rezultacie powinien być puszysty krem.
Krok 4:
Wlej agar do rondla, zalej czystą zimną wodą. Umieść patelnię z agarem na małym ogniu. Natychmiast przygotuj białka i mikser. Konieczne będzie jednoczesne podgrzanie agaru i ubicie białek. Najwygodniej będzie to zrobić w mikserze planetarnym. Ale jeśli masz asystenta, możesz poradzić sobie ze zwykłym.
Krok 5:
Podgrzej agar, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Nie czekając na gotowanie, wlej do niego cukier.
Krok 6:
Zacznij ubijać białka w tym samym czasie. Dodaj szczyptę kwasu cytrynowego do białek. Pomoże im to szybciej się ubijać i nie spadnie po ubijaniu. Nie zapomnij o syropie - ciągle go mieszaj. Wkrótce syrop się zagotuje. Wlej do niego kilka kropli soku z cytryny. Zapobiegnie to karmelizacji. Kontynuując mieszanie, zacznij monitorować jego temperaturę.
Krok 7:
Doprowadź syrop do temperatury 110°C. białka w tym czasie powinny ubić się w mocną pianę. Jeśli stało się to przed przygotowaniem syropu, wyłącz mikser.
Krok 8:
Gdy syrop osiągnie odpowiednią temperaturę, wyłącz ogrzewanie. Nie przestając ubijać białek, wlej do nich syrop cienkim strumieniem, uważając, aby nie dostać się na łopatki miksera. Masa zacznie zwiększać objętość na oczach. Ubijaj przez 1-2 minuty.
Krok 9:
Kontynuując ubijanie, zacznij partiami wprowadzać krem z masła i skondensowanego mleka. Po wprowadzeniu kremu suflet stanie się bardziej płynny, ponieważ masło stopi się z ciepła. Ubijaj jeszcze przez kilka minut.
Krok 10:
Dlaczego musisz pracować szybko podczas ubijania? Faktem jest, że Agar zaczyna krzepnąć już w 40°C. a gorący syrop wkrótce ostygnie do tej temperatury.
Krok 11:
Wlej płynny suflet do odpowiedniej formy. Wziąłem prostokątny szklany Rozmiar 25 * 20 cm, możesz go wcześniej posmarować masłem. Ale pominąłem ten krok i wszystko wyszło idealnie, nic się nie przykleiło. Włóż suflet do lodówki, aby ostygł i ustabilizował się. Wystarczy na to kilka godzin.
Krok 12:
Pokrój gotowy suflet na cukierki o dowolnym kształcie. Pokroiłem w kwadraty.
Krok 13:
Przygotuj produkty do przygotowania glazury. Weź czekoladę wysokiej jakości, ciemną, jest smaczniejsza i zawiera więcej kakao.
Krok 14:
Jak zrobić lukier? Rozpuść czekoladę w dowolny sposób. Możesz w kuchence mikrofalowej, możesz w łaźni wodnej. Topiłam się w wannie. Wlej olej roślinny do rozpuszczonej czekolady. Dzięki temu lukier będzie bardziej płynny. Dobrze wymieszaj trzepaczką.
Krok 15:
Zanurz cukierki w lukrze, obracając je widelcem, aby lukier został nałożony ze wszystkich stron. Wyjmij glazurowane cukierki i połóż je na pergaminie. Należy to zrobić szybko, ponieważ czekolada, ochładzając się, gęstnieje.
Krok 16:
Włóż gotowe cukierki do lodówki na godzinę, aby zamrozić lukier. Ten lukier, który jest szklany na papierze, odciąłem nożem, aby uzyskać równe cukierki. Następnie podawaj cukierki do stołu. Smacznego!
istnieje przekonanie, że białka nie mogą być ubijane bez cukru. To błędne stwierdzenie, białka są doskonale ubite na mocną pianę, obecność cukru nie odgrywa żadnej roli. Wręcz przeciwnie, możesz dodać szczyptę soli, aby uzyskać szybki wynik i mocne szczyty. Lub, jak w tym przepisie, trochę kwasu cytrynowego.
w rezultacie powstały cukierki bardzo podobne do zakupionych, tylko w prawdziwej czekoladzie. Bardzo smaczne!
dlaczego agar-agar czasami nie twardnieje, jak prawidłowo z nim pracować i uniknąć irytujących błędów, a także wszystkich subtelności gotowania różnych potraw z tą żelującą substancją przeczytaj artykuł o agar-agar .
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal / 100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g