makaron z mięsem

z prostych potraw możesz zrobić wspaniałe danie. Makaron z mięsem-brzmi pięknie, a gotowanie jest bardzo proste. Mięso w sosie śmietanowym z dodatkiem wina okazuje się bardzo delikatne, a także włoski makaron i parmezan - co może być lepszego!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 14 g
tłuszcze 32 % 19 g
węglowodany 44 % 26 g
319 kcal
IG: 4 / 96 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron (makaron) z mięsem? Przygotuj składniki. Użyłam wieprzowiny, ale możesz wybrać dowolne mięso, które pasuje do białego wina, kwaśnej śmietany i sera. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, w razie potrzeby odetnij filmy i żyły, osusz, pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać, każdy ząbek pokroić w cienkie plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek o wysokiej temperaturze dymienia i podsmaż na niej czosnek na złoty kolor. Następnie wyjmij czosnek z patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż mięso na patelnię i smaż, mieszając, aż będzie ugotowane, około 30 minut. Gotowe mięso powinno się zrumienić, po przecięciu kawałka kawałek będzie miał jednolity kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz wlej wino do mięsa, dodaj śmietanę, sól i przyprawy do smaku. Wymieszać. Aby zapobiec zsiadaniu śmietany, dodaj łyżeczkę mąki przed włożeniem na patelnię i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dusić pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut, aż mięso będzie miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody do stanu al dente (przeczytaj instrukcję na opakowaniu).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wrzuć makaron do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż makaron na talerzach, ułóż mięso na wierzchu i posyp startym parmezanem. Podawaj ze świeżymi ziołami. Smacznego!

jeśli chcesz mieć więcej sosu, po prostu wlej dodatkowe 100 ml wody. Może być konieczne dodatkowe sól i pieprz.

jak prawidłowo ugotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy