skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron (makaron) z mięsem? Przygotuj składniki. Użyłam wieprzowiny, ale możesz wybrać dowolne mięso, które pasuje do białego wina, kwaśnej śmietany i sera. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę, w razie potrzeby odetnij filmy i żyły, osusz, pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Czosnek obrać, każdy ząbek pokroić w cienkie plasterki.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek o wysokiej temperaturze dymienia i podsmaż na niej czosnek na złoty kolor. Następnie wyjmij czosnek z patelni.
Krok 5:
Włóż mięso na patelnię i smaż, mieszając, aż będzie ugotowane, około 30 minut. Gotowe mięso powinno się zrumienić, po przecięciu kawałka kawałek będzie miał jednolity kolor.
Krok 6:
Teraz wlej wino do mięsa, dodaj śmietanę, sól i przyprawy do smaku. Wymieszać. Aby zapobiec zsiadaniu śmietany, dodaj łyżeczkę mąki przed włożeniem na patelnię i wymieszaj.
Krok 7:
Dusić pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut, aż mięso będzie miękkie.
Krok 8:
Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody do stanu al dente (przeczytaj instrukcję na opakowaniu).
Krok 9:
Następnie wrzuć makaron do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 10:
Rozłóż makaron na talerzach, ułóż mięso na wierzchu i posyp startym parmezanem. Podawaj ze świeżymi ziołami. Smacznego!
jeśli chcesz mieć więcej sosu, po prostu wlej dodatkowe 100 ml wody. Może być konieczne dodatkowe sól i pieprz.
jak prawidłowo ugotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g