skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kapustą pekińską paluszkami krabowymi i kukurydzą? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki sałatki. Lepiej jest wziąć kapustę pekińską w małych rozmiarach-można znaleźć główki kapusty o wadze około 150-200 g.liście takiej kapusty są delikatne i soczyste, jasnozielone. W takim przypadku nie będzie konieczne zastanawianie się, gdzie umieścić resztki z główki kapusty.
Krok 2:
Pokrój paluszki krabowe w drobną kostkę. Nie warto kroić zbyt grubo, ponieważ potrzebujemy lekkiej konsystencji. Idealnie, każdy kawałek paluszków krabowych nie powinien przekraczać wielkości ziaren kukurydzy.
Krok 3:
Kapustę pekińską umyj i osusz. Wytnij łodygę i białe twarde przylegające do niej części liści. Pozostałe zielone liście pokrój w małe paski.
Krok 4:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i drobno posiekać nożem. Tarcie jajek nie jest tego warte, w przeciwnym razie smak jajka praktycznie nie będzie odczuwalny, a sałatka okaże się podobna konsystencją do lepkiej owsianki.
Krok 5:
Kukurydzę w puszkach wrzuć na sito i osusz. Kukurydza w puszkach do tej sałatki jest wygodna do zabrania w małych słoikach. Ziarna powinny być gęste, całe. Jeśli ziarna kukurydzy są luźne, Górna Skóra oddziela się od nich, to taka kukurydza nie jest dokładnie wysokiej jakości i nie należy jej używać. Konieczne jest upewnienie się, że cała ciecz pochodzi ze szkła kukurydzianego.
Krok 6:
W salaterce połącz paluszki krabowe, kapustę pekińską, kukurydzę w puszkach i jajka. W razie potrzeby możesz dodać posiekany koperek lub pietruszkę.
Krok 7:
Dopraw sałatkę majonezem. W razie potrzeby sałatkę można posolić i pieprzyć do smaku. Zwykle nie dodaję dodatkowych przypraw do sałatek z majonezem. Majonez sam w sobie świetnie sobie z tym radzi. Ponadto możesz przesolić sałatkę, jeśli majonez i paluszki krabowe same w sobie są wystarczająco słone.
Krok 8:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz natychmiast podać sałatkę do stołu. Lub wstaw do lodówki na 15-20 minut. Smacznego!
aby sałatka była jeszcze bardziej satysfakcjonująca, możesz dodać do niej 2-3 łyżki. l. gotowany kruchy ryż.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal / 100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g