krem Charlotte do ciasta gruby

Prosty, pyszny i uwielbiany przez wielu krem! Krem Charlotte jest jednym z najbardziej lubianych kremów do warstw ciast i ciast, które przyszły do nas z ZSRR. Przygotowanie takiego kremu w domu nie będzie trudne. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 48 % 30 g
węglowodany 47 % 29 g
393 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić krem, połącz jajka z cukrem i wymieszaj je trzepaczką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odmierz potrzebną ilość mleka. Dodaj mleko do garnka z mieszanką jajeczną. Wymieszaj trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Postaw kremowy garnek na ogniu i zagotuj, ciągle mieszając. Po ugotowaniu gotuj śmietanę przez 1-2 minuty na małym ogniu. Rezultatem jest jednorodny i delikatny krem. Konsystencja jest podobna do płynnego skondensowanego mleka. Zdejmij patelnię z ognia i przykryj krem folią spożywczą w kontakt. Całkowicie ostudź krem. Do gotowania śmietany najlepiej użyć patelni z powłoką nieprzywierającą lub z grubym dnem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie weź odpowiednią ilość miękkiego masła. O jego miękkość należy wcześniej zadbać. Wyciągnij masło z lodówki na kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania kremu. Aby masło szybciej zmiękło, pokrój je na kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij ubijać miękkie masło mikserem i stopniowo dodawaj do niego bazę kremu. Ubij wszystko razem, aż uzyskasz kremową konsystencję.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bardzo delikatny i przewiewny krem Charlotte jest gotowy do użycia. Doskonale zachowuje swój kształt i może ozdobić ciasta i ciasta. Używaj go zgodnie z przeznaczeniem. Do przechowywania użyj lodówki. Możesz przechowywać taki krem przez 2-3 dni. Aby użyć, wyjmij krem z lodówki i pozwól mu się rozgrzać. Gotuj dla zdrowia!

odpowiednio zaparzony syrop mleczny i masło dają w końcu bardzo puszysty i delikatny krem.
kiedy opanujesz przygotowanie klasycznego kremu, możesz spróbować dodać do niego różne syropy jagodowe. Ten krem doskonale komponuje się z różnymi herbatnikami.
aby przygotować krem, wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Użyj wysokiej jakości oleju o zawartości tłuszczu co najmniej 72%.
gotowy krem doskonale zachowuje swój kształt i nadaje się do wyrównywania i dekorowania ciast.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy