krem bez jajek na mleku

pyszny, delikatny i przewiewny krem cukierniczy! Czy wiesz, że krem można zrobić bez jajek? Budyń przygotowany bez użycia jajek okazuje się bardzo delikatny o kremowym smaku i aromacie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 65 % 33 g
274 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Budyń świetnie nadaje się do ciast. Aby zrobić krem bez jajek, wlej mleko do kadzi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj mąkę, wanilinę i cukier. Wymieszaj, aby nie było grudek. Umieść kadzi na ogniu i podgrzewaj, ciągle mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po podgrzaniu krem zgęstnieje. Mieszaj go stale, w przeciwnym razie może się spalić. Jeśli się tego obawiasz, możesz zagotować krem w łaźni wodnej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odmierz osobno wymaganą ilość miękkiego masła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj miękkie masło do kremu. Ponieważ krem jest gorący masło natychmiast się rozpuści. Wymieszaj całkowicie, aby krem był jednolity. W tym celu możesz użyć miksera. Schłodzić gotowy krem, przykrywając folią spożywczą. Jeśli nie przykryjesz, wierzch zwietrzy się i pokryje skórką. Krem jest dość gęsty i gęsty. Użyj kremu zgodnie z zaleceniami.

taki krem doskonale nadaje się do nakładania warstw ciasta Napoleona, miodu, biszkoptu lub jako nadzienie, na przykład do eklerów.
budyń gotuje się bardzo szybko i nie zajmie ci dużo czasu. Jest po prostu niezastąpiony w produkcji słodyczy. Ten krem może być używany do warstwowania ciast, napełniania ciast.Jest tak pyszny, że można go podawać ostrożnie w miseczkach i posypać na przykład czekoladą jako deser. Przygotowanie kremu nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności od kucharza, więc jest przygotowywany dość prosto i szybko. Konsystencję kremu można również regulować niezależnie. Użyłem go do wypełnienia ciast, więc potrzebowałem gęstej śmietany. Jeśli użyjesz go jako deseru, możesz wziąć trochę więcej mleka lub trochę mniej mąki. Wtedy krem będzie trochę cieńszy.
a krem można również aromatyzować. Aby uzyskać czekoladowy smak i aromat, możesz dodać do niego 2 łyżki kakao. Możesz również uzupełnić krem płatkami kokosowymi, kurkumą lub kawą.
Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy