zupa Bouillabaisse Bouillabaisse

im więcej rodzajów ryb i owoców morza, tym smaczniejsza zupa! Ta bogata, aromatyczna zupa rybna z nutą wina mogła zostać wymyślona tylko we Francji. Historycznie Bouillabaisse to zupa, którą rybacy przygotowywali z części połowu, której nie udało się sprzedać. Teraz ta zupa jest wizytówką Francji.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 22 % 2 g
46 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do zupy. Na danie musisz wziąć 1-2 rodzaje białej ryby morskiej (mam morszczuka), trochę czerwonej ryby (mam pstrąga), skorupiaków i mięczaków. Idealnie potrzebujesz świeżych dużych krewetek, małży, kalmarów. Ale w naszych realiach możesz użyć mrożonego koktajlu morskiego, świeżo mrożonych krewetek (surowych, nie gotowanych!) i małże (mam dwa rodzaje-z muszlami i bez). Im więcej owoców morza i ryb, tym smaczniejsza zupa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz białą i czerwoną rybę z łusek, odetnij płetwy, wypatrosz i pokrój na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory zalać wrzącą wodą i zdjąć skórkę. Pokrój miąższ w drobną kostkę. Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć kupionych w sklepie, pokrojonych we własnym soku. Wszystkie warzywa należy pokroić tak małe, jak to możliwe, aby dobrze ugotowały się podczas gotowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój seler w drobną kostkę. Jeśli łodyga jest duża, wystarczy jedna. Miałem 2 małe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz krewetki z głowy i skorupy. Czyszczenie radzę zachować, aby przed ułożeniem warzyw usmażyć je na oleju i posmakować.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W rondlu z grubym dnem na średnim ogniu rozgrzej oliwę i masło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż skórki z krewetek i smaż, mieszając, przez 2 minuty. Następnie usuń czyszczenie, pozostawiając pachnący olej na patelni. Ale jeśli nie chcesz poświęcać na to czasu, możesz pominąć krok 8.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelnię włożyć pomidory, cebulę, czosnek i seler.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej szklankę wody.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut, aż warzywa się ugotują.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej pozostałą wodę i wytrawne białe wino do garnka, ułóż posiekaną białą i czerwoną rybę oraz liście laurowe. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż ryba się ugotuje, około 30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj koktajl morski i obrane krewetki do zupy. Dodałem jeszcze kilkanaście małży w muszlach, aby uzyskać ładną porcję. Wszystko posolić, pieprzyć i wymieszać. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Usuń gotowy bouillabaisse z ognia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj garnek pokrywką i pozostaw zupę na 15-20 minut. Następnie wlej do talerzy. Smacznego!

nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal/100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g
  • Koktajl morski - 95   kcal/100g
  • Krewetki królewskie - 87   kcal/100g

Podobne przepisy