skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania sera. W zależności od zawartości tłuszczu i jakości śmietany całkowita waga sera zależy bezpośrednio. Im grubszy krem, tym mniej serwatki oddzieli się i tym większa będzie masa sera. Z 1 litra 20% śmietany uzyskuje się około 450 g sera. Z 1 litra 30% śmietany serowej wyniesie około 700 g. Domowy krem mascarpone okaże się jeszcze smaczniejszy niż kupiony w sklepie.
Krok 2:
Wlej śmietanę do rondla z grubym dnem i ścianami. Użyłam kremu o zawartości tłuszczu 20%.
Krok 3:
Umieść śmietanę na średnim ogniu i często mieszając podgrzewaj, aż będzie gorąca. Para powinna wypłynąć z rondla ze śmietaną, ale sama śmietana jest daleka od wrzenia.
Krok 4:
Wlej sok z cytryny do gorącej śmietany. Ciągle mieszając doprowadzaj śmietanę do temperatury 90-95°C. musisz sprawdzić temperaturę ogrzewania za pomocą termometru kulinarnego. To ważne! Bez termometru śmietanę można zagotować, a ser nie będzie tak miękki. Termometr pomaga usunąć śmietanę z ognia na czas, doprowadzając ją do krawędzi wrzenia.
Krok 5:
Podczas podgrzewania białko mleka w śmietanie zwinie się, a w masie pojawią się małe delikatne ziarna. Ziarna te są tłuszczem oddzielonym od serwatki, który będzie podstawą naszego sera. Im więcej tłuszczu i mniej serwatki, tym delikatniejszy i bardziej masowy będzie ser.
Krok 6:
Podczas podgrzewania śmietany Ustaw sito lub durszlak nad głęboką miską i przykryj gazą złożoną w 4-5 warstwach lub grubą bawełnianą szmatką.
Krok 7:
Wlej śmietankę podgrzaną do pożądanej temperatury (90-95°C) do durszlaka pokrytego gazą i pozostaw masę do całkowitego ostygnięcia.
Krok 8:
Gdy śmietana ostygnie, większość serwatki spłynie do miski. Odcedź serwatkę. Ostrożnie zawiń brzegi gazy na kremową masę i włóż przyszły mascarpone do lodówki na 1 dzień.
Krok 9:
Następnego dnia ser będzie wystarczająco zagęszczony i będzie przypominał konsystencję schłodzonego masła.
Krok 10:
Umieść ucisk na ser zawinięty w gazę i wróć do lodówki na kolejny dzień. Jest to konieczne, aby usunąć nadmiar wilgoci z sera.
Krok 11:
Następnego dnia ser jest gotowy. Domowy ser mascarpone ma delikatną konsystencję i smakuje bardzo podobnie do kupionego w sklepie. Można go rozsmarować na chlebie lub dodać do wypieków. Jeśli użyto śmietany o zawartości tłuszczu 20-22%, ser kruszy się podczas próby wycięcia z niego kawałka. Ze śmietany jest grubszy, a ser jest delikatniejszy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g