domowy ser mascarpone

naturalny delikatny ser DIY. Ten delikatny ser ma tylko dwa składniki i jest najprostszy i najłatwiejszy do zrobienia w domu. Dlatego lepiej jest, aby początkujący serowcy zaczęli rozumieć tę sztukę właśnie z tego rodzaju serem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 74 % 20 g
węglowodany 15 % 4 g
294 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 D 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania sera. W zależności od zawartości tłuszczu i jakości śmietany całkowita waga sera zależy bezpośrednio. Im grubszy krem, tym mniej serwatki oddzieli się i tym większa będzie masa sera. Z 1 litra 20% śmietany uzyskuje się około 450 g sera. Z 1 litra 30% śmietany serowej wyniesie około 700 g. Domowy krem mascarpone okaże się jeszcze smaczniejszy niż kupiony w sklepie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej śmietanę do rondla z grubym dnem i ścianami. Użyłam kremu o zawartości tłuszczu 20%.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść śmietanę na średnim ogniu i często mieszając podgrzewaj, aż będzie gorąca. Para powinna wypłynąć z rondla ze śmietaną, ale sama śmietana jest daleka od wrzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sok z cytryny do gorącej śmietany. Ciągle mieszając doprowadzaj śmietanę do temperatury 90-95°C. musisz sprawdzić temperaturę ogrzewania za pomocą termometru kulinarnego. To ważne! Bez termometru śmietanę można zagotować, a ser nie będzie tak miękki. Termometr pomaga usunąć śmietanę z ognia na czas, doprowadzając ją do krawędzi wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas podgrzewania białko mleka w śmietanie zwinie się, a w masie pojawią się małe delikatne ziarna. Ziarna te są tłuszczem oddzielonym od serwatki, który będzie podstawą naszego sera. Im więcej tłuszczu i mniej serwatki, tym delikatniejszy i bardziej masowy będzie ser.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas podgrzewania śmietany Ustaw sito lub durszlak nad głęboką miską i przykryj gazą złożoną w 4-5 warstwach lub grubą bawełnianą szmatką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej śmietankę podgrzaną do pożądanej temperatury (90-95°C) do durszlaka pokrytego gazą i pozostaw masę do całkowitego ostygnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy śmietana ostygnie, większość serwatki spłynie do miski. Odcedź serwatkę. Ostrożnie zawiń brzegi gazy na kremową masę i włóż przyszły mascarpone do lodówki na 1 dzień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnego dnia ser będzie wystarczająco zagęszczony i będzie przypominał konsystencję schłodzonego masła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść ucisk na ser zawinięty w gazę i wróć do lodówki na kolejny dzień. Jest to konieczne, aby usunąć nadmiar wilgoci z sera.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnego dnia ser jest gotowy. Domowy ser mascarpone ma delikatną konsystencję i smakuje bardzo podobnie do kupionego w sklepie. Można go rozsmarować na chlebie lub dodać do wypieków. Jeśli użyto śmietany o zawartości tłuszczu 20-22%, ser kruszy się podczas próby wycięcia z niego kawałka. Ze śmietany jest grubszy, a ser jest delikatniejszy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy