Sałatka pierś z kurczaka, ser i pomidory

początkująca gospodyni poradzi sobie z tą sałatką. Wszechstronna sałatka z łatwo dostępnych składników. Przygotowuje się w dwóch rachunkach. Jajka i kurczaka można wcześniej ugotować. Wtedy pozostaje tylko pokroić wszystko i wymieszać. Jest to bardzo wygodne, jeśli musisz dużo gotować na przybycie gości.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 15 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
163 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z piersi kurczaka ser pomidorowy? Przygotuj składniki. Do przygotowania sałatki z kurczakiem, pomidorami i serem potrzebujemy: filet z kurczaka; pomidory (najlepiej mięsiste); jajka; ser; majonez i mielony czarny pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj filet z kurczaka do miękkości w osolonej wodzie. Schłodzić gotowe mięso i pokroić na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Ser pokrój również w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W salaterce połącz filet z kurczaka, pomidory, jajka na twardo i ser.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sałatka z pieprzem, doprawiona majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Udekoruj sałatkę plasterkami pomidorów i ziołami i podawaj. Smacznego!

sałatkę można podawać w salaterce, mieszając wszystkie składniki, lub można ją ułożyć w jednym dużym pierścieniu do gotowania lub podawać indywidualnie, tworząc porcje w małych pierścieniach.

również w tej sałatce składników nie można mieszać, ale układać warstwami: kurczak-jajka-pomidory-ser. Ser można zetrzeć na grubej lub średniej tarce.

Sałatka z kurczakiem i pomidorami stanie się bardziej soczysta i świeża, jeśli dodasz do niej słodką paprykę.

kurczaka na sałatkę można nie tylko ugotować, ale także upiec w piekarniku w folii. Aby to zrobić, musisz posolić, pieprzyć cały filet i posmarować olejem roślinnym. Połóż filety w folii, a najlepiej w podwójnej warstwie folii i ostrożnie zawiń wszystkie krawędzie, aby podczas pieczenia sok z kurczaka nie zabrudził blachy do pieczenia. Ułóż filety na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż kurczak się ugotuje, około 40 minut.

filet z kurczaka można również usmażyć na patelni w całości (a następnie pokroić) lub na kawałki. W przypadku pieczenia kurczaka na sałatkę Zwykle dodaję przyprawę do kurczaka lub po prostu posypuję Curry - dzięki temu jest o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny.

zamiast zwykłych pomidorów możesz użyć małych pomidorów cherry. I użyj ich do dekoracji gotowej sałatki.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy