skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z piersi kurczaka ser pomidorowy? Przygotuj składniki. Do przygotowania sałatki z kurczakiem, pomidorami i serem potrzebujemy: filet z kurczaka; pomidory (najlepiej mięsiste); jajka; ser; majonez i mielony czarny pieprz.
Krok 2:
Gotuj filet z kurczaka do miękkości w osolonej wodzie. Schłodzić gotowe mięso i pokroić na małe kawałki.
Krok 3:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Ser pokrój również w drobną kostkę.
Krok 4:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w kostkę.
Krok 5:
W salaterce połącz filet z kurczaka, pomidory, jajka na twardo i ser.
Krok 6:
Sałatka z pieprzem, doprawiona majonezem.
Krok 7:
Wymieszaj wszystko.
Krok 8:
Udekoruj sałatkę plasterkami pomidorów i ziołami i podawaj. Smacznego!
sałatkę można podawać w salaterce, mieszając wszystkie składniki, lub można ją ułożyć w jednym dużym pierścieniu do gotowania lub podawać indywidualnie, tworząc porcje w małych pierścieniach.
również w tej sałatce składników nie można mieszać, ale układać warstwami: kurczak-jajka-pomidory-ser. Ser można zetrzeć na grubej lub średniej tarce.
Sałatka z kurczakiem i pomidorami stanie się bardziej soczysta i świeża, jeśli dodasz do niej słodką paprykę.
kurczaka na sałatkę można nie tylko ugotować, ale także upiec w piekarniku w folii. Aby to zrobić, musisz posolić, pieprzyć cały filet i posmarować olejem roślinnym. Połóż filety w folii, a najlepiej w podwójnej warstwie folii i ostrożnie zawiń wszystkie krawędzie, aby podczas pieczenia sok z kurczaka nie zabrudził blachy do pieczenia. Ułóż filety na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż kurczak się ugotuje, około 40 minut.
filet z kurczaka można również usmażyć na patelni w całości (a następnie pokroić) lub na kawałki. W przypadku pieczenia kurczaka na sałatkę Zwykle dodaję przyprawę do kurczaka lub po prostu posypuję Curry - dzięki temu jest o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny.
zamiast zwykłych pomidorów możesz użyć małych pomidorów cherry. I użyj ich do dekoracji gotowej sałatki.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g