Zupa z kremem serowym

najsmaczniejszy, zdrowy, prosty, budżetowy, apetyczny! Zupa z kremem serowym jest odpowiednia dla miłośników lekkich dań warzywnych bez mięsa. Można go gotować z dodatkiem różnych warzyw i zmieniać gęstość, dodając bulion. Idealne danie dla dziecka i osoby dorosłej na lunch lub kolację.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 7 g
tłuszcze 47 % 15 g
węglowodany 31 % 10 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zupę z kremem serowym? Przygotuj składniki. Możesz wybrać dowolny ser topiony, najlepiej bez dodatków. Ale jeśli jest zieleń, możesz to zrobić. Dokładnie umyj i osusz warzywa ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Ziemniaki i marchewki pokroić w kostkę. Pozostaw cebulę w całości. Pokrój łodygę selera na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W garnku do zupy włóż ziemniaki, marchewkę, łodygę selera i całą cebulę. Wlej litr wody. Postaw garnek na ogniu, zagotuj wodę i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa się ugotują, około 30 minut. Pod koniec gotowania wyjmij cebulę i wyrzuć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Warzywa przecedzić przez sito i włożyć z powrotem do garnka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać wywar warzywny do rondla.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostałe warzywa na patelni puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będą gładkie i gładkie. Musisz ubijać wystarczająco długo.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj stopiony ser do zupy i ponownie ubij wszystko blenderem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wywar warzywny do rondla do pożądanej konsystencji. Wlałem około 1 szklanki bulionu, aby uzyskać konsystencję o średniej gęstości. Ponownie ubij wszystko blenderem. Przywróć garnek do ognia i podgrzej zupę, mieszając, przez kolejne 2 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj kremową zupę pokrywką i odstaw na około 7 minut. Następnie wlej do talerzy. Smacznego!

zamiast miękkiego topionego sera możesz wziąć gęsty topiony ser. Do zupy można również dodać zwykły twardy ser. Co więcej, smak sera określi ogólny smak zupy.
zupa z kremem serowym to tradycyjne europejskie danie, które znów cieszy się popularnością. Wynika to z jego wartości odżywczej, niezrównanego smaku, jedwabistej konsystencji, a co najważniejsze — łatwości przygotowania.
możesz zrobić zupę przed rodzinnym obiadem, a nawet świątecznym stołem: jej kuszący aromat i bogaty serowy smak nie pozostawiają nikogo obojętnym. Być może to serowa zupa kremowa stanie się Twoim charakterystycznym daniem.
aby uzyskać więcej sytości, możesz dodać gotowanego kurczaka do zupy i ubić wszystko razem, aż będzie gładkie.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy