ryż z warzywami na patelni

bardzo szybko, bardzo łatwo, ze zwykłych potraw, na obiad! Ryż z warzywami na patelni jest łatwy do przygotowania-zajmie ci to 30 minut. To doskonały dodatek do absolutnie każdego dania, czy to mięsa, drobiu, ryb. Każdy chudy, wegetariański lunch lub kolacja z nim będzie jasny i pyszny!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 70 % 30 g
218 kcal
IG: 13 / 77 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż z warzywami na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć różnych odmian ryżu. Ale najważniejsze jest to, że jest długoziarnisty i parzony, wtedy nie gotuje się i okaże się kruchy. Możesz wziąć dowolne warzywa. Zielony groszek i kukurydza sprawdzą się zarówno mrożone, jak i konserwowe. Mrożone warzywa należy wcześniej rozmrozić, warzywa w puszkach odcedzić z płynu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę. Możesz wziąć białą cebulę lub czerwoną. Możesz wybrać dowolny kształt krojenia warzyw, ale pożądane jest, aby był taki sam, a także rozmiar cięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj paprykę, obierz nasiona i łodygę. Pokrój paprykę w tę samą drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie, aż woda będzie czysta. Spuść wodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na głębokiej patelni rozgrzej około połowy oleju roślinnego. Na umiarkowanym ogniu podsmaż przygotowaną cebulę, od czasu do czasu mieszając, przez około 2 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj marchewki na patelnię, wymieszaj. Smaż marchewki z cebulą, mieszając przez 3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż kostki papryki i zielony groszek, gotuj warzywa na umiarkowanym ogniu jeszcze przez 3 minuty. Jeśli używasz świeżo mrożonej kukurydzy, dodaj ją na tym etapie, po rozmrożeniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kukurydzę w puszkach ułóż na końcu. Dodaj przyprawy i aromatyczne zioła, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj pozostały olej roślinny na patelnię. Rozłóż umyty ryż. Mieszając, trzymaj ryż z warzywami na ogniu przez kilka minut, aby ryż wchłonął olej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij ryż warzywami ciepłą wodą, solą. Woda powinna je całkowicie pokryć. Potrzebowałem 350 ml wody.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Doprowadź wodę do wrzenia. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj ryż na umiarkowanym ogniu przez 12-15 minut, aż płyn całkowicie się zagotuje. W tym czasie nie mieszaj ryżu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy woda całkowicie wyparuje, ryż z warzywami delikatnie wymieszaj. Zamknij pokrywkę i podgrzewaj na małym ogniu przez kolejne 5 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj ryż z warzywami jako dodatek lub jako samodzielne danie. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy