skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ryż z warzywami na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć różnych odmian ryżu. Ale najważniejsze jest to, że jest długoziarnisty i parzony, wtedy nie gotuje się i okaże się kruchy. Możesz wziąć dowolne warzywa. Zielony groszek i kukurydza sprawdzą się zarówno mrożone, jak i konserwowe. Mrożone warzywa należy wcześniej rozmrozić, warzywa w puszkach odcedzić z płynu.
Krok 2:
Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę. Możesz wziąć białą cebulę lub czerwoną. Możesz wybrać dowolny kształt krojenia warzyw, ale pożądane jest, aby był taki sam, a także rozmiar cięcia.
Krok 3:
Marchewki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Umyj paprykę, obierz nasiona i łodygę. Pokrój paprykę w tę samą drobną kostkę.
Krok 5:
Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie, aż woda będzie czysta. Spuść wodę.
Krok 6:
Na głębokiej patelni rozgrzej około połowy oleju roślinnego. Na umiarkowanym ogniu podsmaż przygotowaną cebulę, od czasu do czasu mieszając, przez około 2 minuty.
Krok 7:
Dodaj marchewki na patelnię, wymieszaj. Smaż marchewki z cebulą, mieszając przez 3 minuty.
Krok 8:
Ułóż kostki papryki i zielony groszek, gotuj warzywa na umiarkowanym ogniu jeszcze przez 3 minuty. Jeśli używasz świeżo mrożonej kukurydzy, dodaj ją na tym etapie, po rozmrożeniu.
Krok 9:
Kukurydzę w puszkach ułóż na końcu. Dodaj przyprawy i aromatyczne zioła, wymieszaj.
Krok 10:
Dodaj pozostały olej roślinny na patelnię. Rozłóż umyty ryż. Mieszając, trzymaj ryż z warzywami na ogniu przez kilka minut, aby ryż wchłonął olej.
Krok 11:
Napełnij ryż warzywami ciepłą wodą, solą. Woda powinna je całkowicie pokryć. Potrzebowałem 350 ml wody.
Krok 12:
Doprowadź wodę do wrzenia. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj ryż na umiarkowanym ogniu przez 12-15 minut, aż płyn całkowicie się zagotuje. W tym czasie nie mieszaj ryżu.
Krok 13:
Gdy woda całkowicie wyparuje, ryż z warzywami delikatnie wymieszaj. Zamknij pokrywkę i podgrzewaj na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 14:
Podawaj ryż z warzywami jako dodatek lub jako samodzielne danie. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g