skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania chudej kapusty ze świeżej kapusty. Wybierając świeżą kapustę, zwróć uwagę na jej jakość. Główka kapusty powinna być gęsta i mniejsza niż zielone liście, mogą dać gorycz gotowym szczurom.
Krok 2:
Na średnim ogniu stawiamy rondel z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Obierz i umyj ziemniaki. Jeden mały ziemniak wkładamy do rondla w całości, resztę kroimy w środkowe paski i dodajemy do rondla. Sól do smaku i gotuj przez 10-15 minut, aż do połowy ugotowane.
Krok 3:
Z kapusty usuwamy brudne i uszkodzone liście. Ponieważ kapusta jest świeża, nie trzeba jej kroić nożem w plasterki, ale wystarczy oddzielić liście o pożądanej wadze. Ogólnie rzecz biorąc, kapusta będzie lepiej przechowywana i nie psuje się. Posiekaj odpowiednią ilość kapusty w cienkie paski i dodaj do garnka z ziemniakami i gotuj przez 7-10 minut.
Krok 4:
Obierz i opłucz cebulę, pokrój je w małą kostkę. Wlej olej roślinny na patelnię i umieść go na średnim ogniu. Połóż posiekaną cebulę.
Krok 5:
Obierz marchewki, umyj i zetrzyj na drobnej tarce, dodaj do patelni z cebulą. Smaż warzywa na średnim ogniu przez 7 minut, aż będą ugotowane.
Krok 6:
Wyjmij całe, gotowe ziemniaki z patelni i ugniataj widelcem. Następnie zwracamy go z powrotem na patelnię. Dzięki temu nasza kapuśniak okaże się bogaty i bogaty.
Krok 7:
Dodaj nasze smażone warzywa do garnka z warzywami.
Krok 8:
Dodaj liść laurowy, dopraw do smaku solą i gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 9:
Umyj i osusz zieloną cebulę i zioła, drobno posiekaj i dodaj do zupy. Wymieszaj, zagotuj i zdejmij z ognia. Odstawiamy na 5-10 minut, aby kapuśniak się zaparzył.
Krok 10:
Nasza chuda kapusta ze świeżej kapusty jest gotowa. Rozlewamy je na talerze i podajemy. Smacznego.
to klasyczny przepis na chude kapuśniaki ze świeżej kapusty. Ale jeśli dodasz tam różne warzywa, takie jak pomidor, papryka, zielony groszek, fasola lub seler, za każdym razem uzyskasz nowy smak. Możesz tam również dodać koncentrat pomidorowy. Jeśli nie lubisz kroić warzyw w paski, pokrój ziemniaki w kostkę, a kapustę w warcaby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g