Sałatka Tiffany z winogronami i kurczakiem

pyszny klejnot na świątecznym stole! Ta sałatka jest odpowiednia dla tych, którzy bardzo lubią owoce w sałatkach (winogrona, ananasy, suszone śliwki, pomarańcze). Proponuję najprostszą klasyczną wersję tej sałatki, której głównymi składnikami są zawsze kurczak i orzechy oraz oczywiście winogrona.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 50 % 18 g
węglowodany 8 % 3 g
236 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Filet z kurczaka i jajka należy najpierw ugotować i schłodzić. Biorę ser twardy, bez specyficznego smaku i aromatu. Orzechy włoskie Prażone, obrane. Winogrona do dekoracji sałatki, lepiej wziąć je bez pestek, przyjemny zielonkawy odcień, lepiej słodki. Sól będzie wymagana, jeśli filet z kurczaka został ugotowany bez soli. Przygotuj odpowiednie naczynia na sałatkę, w której zostanie podana na stole.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą warstwą będzie pierś z kurczaka. Jeśli nie został solony podczas gotowania, należy go trochę posolić. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki. Cebulę sałatkową obrać i drobno posiekać. Do sałatki włożyć połowę posiekanego fileta i cebuli. Zrób siatkę majonezową lub posmaruj trochę majonezem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj prażone orzechy włoskie nożem. Połóż połowę orzechów drugą warstwą na sałatce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wybrane ser zetrzyj na tarce (grubej lub średniej) i połóż połowę sera w następnej warstwie na sałatce na orzechach. Zrób siatkę majonezową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i zetrzyj jajka na grubej tarce. Wymieszaj jajka z majonezem i ułóż połowę jajek w następnej warstwie w sałatce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powtórz wszystkie warstwy, posmaruj ostatnią warstwę majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opłucz i osusz Winogrona. Pokrój każdą jagodę na pół i pokrój w dół, aby udekorować całą powierzchnię sałatki, lekko wciskając jagody w warstwę majonezu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sałatkę należy schłodzić przed podaniem, wkładając do lodówki. Serwując sałatkę na stole, można ją ozdobić świeżymi ziołami.

sałatka okazała się bardzo efektowna. Wydaje się, że proste, znane składniki, a smak i wygląd sałatki to tylko bogactwo. Uwielbiam połączenie winogron z kurczakiem, więc podobała mi się sałatka i planuję podać ją na świątecznym stole, ponieważ wygląda naprawdę bardzo pięknie.
istnieją różne odmiany przygotowania tej sałatki, ale bez względu na to, jak zmieszane są składniki, jedna rzecz pozostaje niezmieniona - Dekoracja sałatki winogronami, imitująca kamień szlachetny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy