skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Filet z kurczaka i jajka należy najpierw ugotować i schłodzić. Biorę ser twardy, bez specyficznego smaku i aromatu. Orzechy włoskie Prażone, obrane. Winogrona do dekoracji sałatki, lepiej wziąć je bez pestek, przyjemny zielonkawy odcień, lepiej słodki. Sól będzie wymagana, jeśli filet z kurczaka został ugotowany bez soli. Przygotuj odpowiednie naczynia na sałatkę, w której zostanie podana na stole.
Krok 2:
Pierwszą warstwą będzie pierś z kurczaka. Jeśli nie został solony podczas gotowania, należy go trochę posolić. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki. Cebulę sałatkową obrać i drobno posiekać. Do sałatki włożyć połowę posiekanego fileta i cebuli. Zrób siatkę majonezową lub posmaruj trochę majonezem.
Krok 3:
Posiekaj prażone orzechy włoskie nożem. Połóż połowę orzechów drugą warstwą na sałatce.
Krok 4:
Wybrane ser zetrzyj na tarce (grubej lub średniej) i połóż połowę sera w następnej warstwie na sałatce na orzechach. Zrób siatkę majonezową.
Krok 5:
Obierz i zetrzyj jajka na grubej tarce. Wymieszaj jajka z majonezem i ułóż połowę jajek w następnej warstwie w sałatce.
Krok 6:
Powtórz wszystkie warstwy, posmaruj ostatnią warstwę majonezem.
Krok 7:
Opłucz i osusz Winogrona. Pokrój każdą jagodę na pół i pokrój w dół, aby udekorować całą powierzchnię sałatki, lekko wciskając jagody w warstwę majonezu.
Krok 8:
Sałatkę należy schłodzić przed podaniem, wkładając do lodówki. Serwując sałatkę na stole, można ją ozdobić świeżymi ziołami.
sałatka okazała się bardzo efektowna. Wydaje się, że proste, znane składniki, a smak i wygląd sałatki to tylko bogactwo. Uwielbiam połączenie winogron z kurczakiem, więc podobała mi się sałatka i planuję podać ją na świątecznym stole, ponieważ wygląda naprawdę bardzo pięknie.
istnieją różne odmiany przygotowania tej sałatki, ale bez względu na to, jak zmieszane są składniki, jedna rzecz pozostaje niezmieniona - Dekoracja sałatki winogronami, imitująca kamień szlachetny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g