Zupa z czerwonej fasoli

prosty, zdrowy, zrównoważony, pyszny! Zupa fasolowa z czerwonej fasoli to bezmięsna wersja obfitego pierwszego dania. Pomimo braku mięsa zupa jest doskonale sycąca i rozgrzewająca. Możesz znacznie skrócić czas gotowania, zastępując suchą fasolę puszkowaną.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 6 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z czerwonej fasoli? Przygotuj jedzenie. Używam suchej fasoli, ale możesz też wziąć fasolę w puszkach. Umyj i osusz warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie posortuj fasolę, usuwając zanieczyszczenia i niespełniające norm ziarna, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez 8-10 godzin. Odcedź spuchniętą fasolę, wrzucając ją do durszlaka. Dobrze opłucz fasolę pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź odpowiedni garnek, włóż do niego fasolę, wlej 2 litry zimnej wody i gotuj na średnim ogniu. Gotuj fasolę do miękkości, około 2 godzin. W zależności od odmiany fasoli czas gotowania można skrócić lub wydłużyć. Moja fasola stała się gotowa po 1,5 godzinach gotowania. Podczas gotowania utworzy się piana, usuń ją łyżką cedzakową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania fasoli przygotuj warzywa. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i zetrzyj marchewki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W razie potrzeby możesz spuścić wodę z gotowanej fasoli i ugotować zupę na nowej wodzie. Jeśli zostawisz wodę, ale mocno się zagotowała, wlej trochę wrzącej wody. Dodaj ziemniaki i marchewkę do garnka z fasolą. Gotuj je przez 15 minut. Możesz dodać posiekaną cebulę z warzywami, nie lubię jej, więc gotuję zupy bez cebuli. Lub alternatywnie obraną całą cebulę, którą następnie wyjmij pod koniec gotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sos pomidorowy, sól, pieprz i posiekane zioła do garnka. Gotuj zupę przez kolejne 5 minut. Na tym etapie nie dodałem zieleni-dziecko nie lubi zieleni w zupie. Jeśli gotujesz zupę z fasolą w puszkach, dodaj ją w tym momencie, pomijając kroki z moczeniem i gotowaniem suchej fasoli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij zupę z ognia i pozostaw pod przykryciem na około 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej zupę do misek i podawaj. Smacznego!

fasola zawiera prawie wszystkie substancje potrzebne człowiekowi. Dlatego każda zupa fasolowa jest prawie idealnym daniem, zdrowym, zrównoważonym i smacznym. Zupy fasolowe są dostępne we wszystkich głównych tradycjach kulinarnych na świecie, od meksykańskiej i gruzińskiej po włoską i francuską.
w przypadku zupy fasolowej często wystarczy użyć wywaru, w którym gotowano fasolę. Podczas gotowania jego smak można wzbogacić, dodając cebulę, aromatyczne korzenie: marchewkę, pietruszkę, seler. Zupy fasolowe są często gotowane z dodatkiem wędzonego mięsa. Takie zupy są szczególnie dobre w chłodne dni.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy