skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować pyszną, obfitą zupę serową z kurczakiem i roztopionym serem? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Ryż można zastąpić wermiszelem, makaronem lub innym zbożem, takim jak proso lub kasza gryczana. i możesz w ogóle nic nie dodawać. Wybrane zboża należy dokładnie spłukać do czystej wody.
Krok 2:
Zagotuj wodę w rondlu, włóż umyty filet z kurczaka, liść laurowy, sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu, usuwając pianę, 25 minut. Możesz wziąć ilość wody według własnych upodobań, w zależności od pożądanej gęstości zupy. Pamiętaj jednak, że część wody zagotuje się podczas gotowania.
Krok 3:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w średnią kostkę.
Krok 4:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 5:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Określ rozmiar żarówki według własnych upodobań. Miałem połowę z bardzo dużej żarówki. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, w ogóle nie możecie jej dodawać do zupy lub dodać całą cebulę na etapie gotowania kurczaka, a następnie wyrzucić.
Krok 6:
Ser topiony pokroić w drobną kostkę. Mam topiony ser Bursztyn. Wziąłem jeden zwykły, a drugi z zielenią. Możesz zastąpić bardziej miękki ser topiony w plastikowych pudełkach.
Krok 7:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Wybierz dowolne zioła: koperek, pietruszkę, zieloną cebulę lub kolendrę. Możesz wziąć mieszankę różnych zieleni. Zupa tylko na tym skorzysta.
Krok 8:
Wyjmij gotowy filet z kurczaka z bulionu i pokrój na małe kawałki.
Krok 9:
Włóż ziemniaki i wybrane płatki do bulionu (mój ryż) i gotuj przez około 15 minut, aż będą miękkie.
Krok 10:
W międzyczasie przygotuj smażenie. Na patelni rozgrzej masło. Ułóż cebulę i smaż, mieszając, aż będzie przezroczysta.
Krok 11:
Następnie dodaj startą marchewkę i smaż wszystko razem przez kolejne 4-5 minut, aż marchewki będą miękkie.
Krok 12:
Dodaj posiekany filet z kurczaka, smażoną marchewkę z cebulą i topiony ser do zupy. Gotuj wszystko razem, mieszając, 5 minut, aż ser się stopi.
Krok 13:
Na samym końcu wyjmij liść laurowy, sól, pieprz do smaku. Dodaj posiekane warzywa i wymieszaj.
Krok 14:
Zdejmij garnek z ognia, przykryj i pozostaw zupę na 10 minut. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g