Zupa serowa z kurczakiem i serem topionym

obfity, aromatyczny, o delikatnym kremowym smaku! Zupa serowa z kurczakiem i topionym serem gotuje się bardzo szybko i okazuje się niesamowicie smaczna! Możesz zmienić jego smak, dodając sery z różnymi dodatkami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 5 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 27 % 3 g
52 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować pyszną, obfitą zupę serową z kurczakiem i roztopionym serem? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Ryż można zastąpić wermiszelem, makaronem lub innym zbożem, takim jak proso lub kasza gryczana. i możesz w ogóle nic nie dodawać. Wybrane zboża należy dokładnie spłukać do czystej wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wodę w rondlu, włóż umyty filet z kurczaka, liść laurowy, sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu, usuwając pianę, 25 minut. Możesz wziąć ilość wody według własnych upodobań, w zależności od pożądanej gęstości zupy. Pamiętaj jednak, że część wody zagotuje się podczas gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w średnią kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Określ rozmiar żarówki według własnych upodobań. Miałem połowę z bardzo dużej żarówki. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, w ogóle nie możecie jej dodawać do zupy lub dodać całą cebulę na etapie gotowania kurczaka, a następnie wyrzucić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ser topiony pokroić w drobną kostkę. Mam topiony ser Bursztyn. Wziąłem jeden zwykły, a drugi z zielenią. Możesz zastąpić bardziej miękki ser topiony w plastikowych pudełkach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Wybierz dowolne zioła: koperek, pietruszkę, zieloną cebulę lub kolendrę. Możesz wziąć mieszankę różnych zieleni. Zupa tylko na tym skorzysta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowy filet z kurczaka z bulionu i pokrój na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż ziemniaki i wybrane płatki do bulionu (mój ryż) i gotuj przez około 15 minut, aż będą miękkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W międzyczasie przygotuj smażenie. Na patelni rozgrzej masło. Ułóż cebulę i smaż, mieszając, aż będzie przezroczysta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie dodaj startą marchewkę i smaż wszystko razem przez kolejne 4-5 minut, aż marchewki będą miękkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj posiekany filet z kurczaka, smażoną marchewkę z cebulą i topiony ser do zupy. Gotuj wszystko razem, mieszając, 5 minut, aż ser się stopi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na samym końcu wyjmij liść laurowy, sól, pieprz do smaku. Dodaj posiekane warzywa i wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zdejmij garnek z ognia, przykryj i pozostaw zupę na 10 minut. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy