skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makrelę w łuskach cebuli w 3 minuty? przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Wyjmij zamrożoną makrelę z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby sama się rozmroziła. Weź ilość skórki cebuli według własnego uznania. Im więcej, tym bogatszy będzie kolor gotowej ryby. Wystarczy wziąć 1-2 garście.
Krok 2:
Umyj skórki cebuli w wodzie. Następnie przenieś do rondla, w którym ugotujesz rybę. Napełnij wodą i podpal.
Krok 3:
Zagotuj wodę, dodaj sól i gotuj przez 2-3 minuty. W tym czasie bulion zmieni kolor na ciemnoczerwony. Powinno być wystarczająco dużo soli, aby ryba miała czas na sól w tak krótkim czasie gotowania.
Krok 4:
Podczas podgrzewania wody przygotuj rybę. W makreli odetnij głowę, ogon i płetwy. Wytnij brzuch na całej długości i usuń wnętrze. Następnie dobrze opłucz rybę pod bieżącą wodą i połóż na ręczniku papierowym. Osuszyć, usuwając nadmiar wilgoci.
Krok 5:
Pokrój ryby na kawałki i zanurz je we wrzącej wodzie ze skórką cebuli. Poczekaj, aż woda z rybą ponownie się zagotuje i gotuj rybę dokładnie przez 3 minuty.
Krok 6:
Użyj łyżki cedzakowej, aby złapać rybę i położyć ją na ręczniku papierowym. Usuń skórki cebuli z ryby.
Krok 7:
Aby usunąć natrętny rybi zapach, skrop makrelę sokiem z cytryny.
Krok 8:
Połóż gotową rybę na talerzu i udekoruj cytryną i cebulą. Bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka cebuli - 0 kcal/100g