makrela w skórce cebuli w 3 minuty szybko i smacznie

w pośpiechu, nieporównywalnie smaczne, proste, łatwe, zdrowe! Makrele w łuskach cebuli gotujesz dokładnie 3 minuty. A całe gotowanie zajmie ci 20 minut. To idealne danie do podania na świątecznym stole jako przystawka, z serii gdy goście są na wyciągnięcie ręki!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 6 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 0 % 0 g
55 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makrelę w łuskach cebuli w 3 minuty? przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Wyjmij zamrożoną makrelę z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby sama się rozmroziła. Weź ilość skórki cebuli według własnego uznania. Im więcej, tym bogatszy będzie kolor gotowej ryby. Wystarczy wziąć 1-2 garście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj skórki cebuli w wodzie. Następnie przenieś do rondla, w którym ugotujesz rybę. Napełnij wodą i podpal.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę, dodaj sól i gotuj przez 2-3 minuty. W tym czasie bulion zmieni kolor na ciemnoczerwony. Powinno być wystarczająco dużo soli, aby ryba miała czas na sól w tak krótkim czasie gotowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas podgrzewania wody przygotuj rybę. W makreli odetnij głowę, ogon i płetwy. Wytnij brzuch na całej długości i usuń wnętrze. Następnie dobrze opłucz rybę pod bieżącą wodą i połóż na ręczniku papierowym. Osuszyć, usuwając nadmiar wilgoci.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ryby na kawałki i zanurz je we wrzącej wodzie ze skórką cebuli. Poczekaj, aż woda z rybą ponownie się zagotuje i gotuj rybę dokładnie przez 3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Użyj łyżki cedzakowej, aby złapać rybę i położyć ją na ręczniku papierowym. Usuń skórki cebuli z ryby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby usunąć natrętny rybi zapach, skrop makrelę sokiem z cytryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż gotową rybę na talerzu i udekoruj cytryną i cebulą. Bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka cebuli - 0   kcal/100g

Podobne przepisy