papryka z marchewką na zimę

pyszna aromatyczna sałatka-polizasz palce! Dość prosty przepis na pyszną sałatkę z papryki i marchwi na bazie soku pomidorowego ze świeżych pomidorów na zimę. Taką sałatkę można jeść w ten sposób lub dodać do makaronu, puree ziemniaczanego jako sos pomidorowy z warzywami.
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 50 % 5 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź wszystkie składniki. Obierz marchewki, cebulę. Umyj pomidory i paprykę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku pomidorów pokrój górę i pokrój na małe kawałki i włóż do blendera. Możesz także użyć maszynki do mięsa lub tarki. Z pomidora zrobimy sok pomidorowy lub przecier pomidorowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ten sok pomidorowy do rondla i rozpal na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie posiekaj cebulę niezbyt drobno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marchewki w cienkie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Paprykę kroimy na połówki i obieramy z wnętrza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój paprykę w cienkie paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij wszystkie pokrojone warzywa do gotującego się soku pomidorowego. Sól do smaku i dodaj olej roślinny. Więc gotują przez 30-40 minut. Musimy spojrzeć na gotowość marchewki. Będzie chrupiący, ale konieczne jest, aby stał się bardziej miękki niż surowy. Od czasu do czasu mieszaj. Gdy wszystkie warzywa będą gotowe bez wyłączania ognia, wlej naszą sałatkę do wysterylizowanych słoików.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie przekręć sterylizowane pokrywki, odwróć i zawiń w ciepły koc, aż całkowicie ostygnie. A papryka z marchewką jest gotowa na zimę!

przepis na bardzo smaczną sałatkę na zimę z papryki i marchwi.
papryka, marchewka i cebula stają się bardziej miękkie podczas gotowania, ale nadal są wystarczająco chrupiące, co bardzo lubię.
forma krojenia warzyw może być inna. Paprykę można pokroić w kwadraty, marchewki w półokręgi lub paski. Łuk-półpierścienie lub pierścienie.
Ponadto, jeśli lubisz taką sałatkę ostrzej, możesz dodać czarną lub czerwoną paprykę do smaku.
Olej roślinny można dodać dowolny. Dodałam kukurydzę nierafinowaną. Zapach oleju nie zepsuł sałatki, a jedynie dodał przyjemnych nut.
ale jeśli chcesz, aby zapach oleju nie wpływał na smak i zapach sałatki, dodaj lepiej rafinowaną.
taka sałatka może być używana jako sos do barszczu. Pieprz doda niesamowitego smaku. Bardzo szybki i wygodny, nie trzeba niczego myć i kroić.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy