Sałatka z kurczakiem ogórkiem i jajkiem

obfite, świeże, z prostych produktów, pyszne! Sałatka z kurczakiem, ogórkiem i jajkiem to przykład szybkiego dania, które może być kompletnym posiłkiem, ponieważ zawiera białka, tłuszcze i świeże warzywa. Gotowanie nie zajmie dużo czasu, zwłaszcza jeśli mięso i jajka zostaną wcześniej ugotowane.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 13 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 5 % 1 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, ogórkiem i jajkiem? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć filet z kurczaka tak świeży, jak już ugotowany, ugotowany lub upieczony jak mój. Jajka będą również potrzebne gotowane. Lepiej jest wziąć sałatkę, taką jak góra lodowa lub Fryz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Użyłam pieczonego fileta. Jak upiec filet? Umyj mięso i dobrze osusz. Dobrze posolić ze wszystkich stron, można też posmarować dowolnymi przyprawami (mam paprykę). Zawiń filety w folię i umieść w naczyniu do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 35-40 minut, w zależności od wielkości kawałka. Schłodzić gotowy filet i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ogórek, osusz i pokrój w pierścienie. Pamiętaj, aby spróbować, czy jest gorzki — taki owoc zepsuje całą sałatkę. Skórka ogórka, jeśli nie jest szorstka, nie jest konieczna do cięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotuj wcześniej. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obrane jajka pokroić w pierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj sałatę i podziel na liście. Połóż je na ręcznikach papierowych i dokładnie wysusz — nadmiar wilgoci sprawi, że gotowe danie będzie nieapetyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź płaski talerz. Rozerwij na nim liście sałaty rękami. Ważne jest, aby to zrobić rękami, od kontaktu z nożem sałatka szybciej się utlenia i więdnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż pokrojony filet z kurczaka na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie włóż plasterki ogórka i jajka. Do sałatki można również dodać pokrojoną w pióra czerwoną cebulę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dopraw sałatkę majonezem. Zrób to tuż przed podaniem, w przeciwnym razie warzywa wypuszczą sok, a warzywa szybko więdną. Smacznego!

jeśli używasz świeżego fileta, pokrój go na małe kawałki, a następnie smaż na odrobinie oleju roślinnego przez 10 minut.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Sałata Lodowa - 14   kcal/100g

Podobne przepisy