skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, ogórkiem i jajkiem? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć filet z kurczaka tak świeży, jak już ugotowany, ugotowany lub upieczony jak mój. Jajka będą również potrzebne gotowane. Lepiej jest wziąć sałatkę, taką jak góra lodowa lub Fryz.
Krok 2:
Użyłam pieczonego fileta. Jak upiec filet? Umyj mięso i dobrze osusz. Dobrze posolić ze wszystkich stron, można też posmarować dowolnymi przyprawami (mam paprykę). Zawiń filety w folię i umieść w naczyniu do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 35-40 minut, w zależności od wielkości kawałka. Schłodzić gotowy filet i pokroić w kostkę.
Krok 3:
Umyj ogórek, osusz i pokrój w pierścienie. Pamiętaj, aby spróbować, czy jest gorzki — taki owoc zepsuje całą sałatkę. Skórka ogórka, jeśli nie jest szorstka, nie jest konieczna do cięcia.
Krok 4:
Jajka ugotuj wcześniej. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obrane jajka pokroić w pierścienie.
Krok 5:
Umyj sałatę i podziel na liście. Połóż je na ręcznikach papierowych i dokładnie wysusz — nadmiar wilgoci sprawi, że gotowe danie będzie nieapetyczne.
Krok 6:
Weź płaski talerz. Rozerwij na nim liście sałaty rękami. Ważne jest, aby to zrobić rękami, od kontaktu z nożem sałatka szybciej się utlenia i więdnie.
Krok 7:
Ułóż pokrojony filet z kurczaka na wierzchu.
Krok 8:
Następnie włóż plasterki ogórka i jajka. Do sałatki można również dodać pokrojoną w pióra czerwoną cebulę.
Krok 9:
Dopraw sałatkę majonezem. Zrób to tuż przed podaniem, w przeciwnym razie warzywa wypuszczą sok, a warzywa szybko więdną. Smacznego!
jeśli używasz świeżego fileta, pokrój go na małe kawałki, a następnie smaż na odrobinie oleju roślinnego przez 10 minut.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Sałata Lodowa - 14 kcal/100g