krucha kasza jaglana na wodzie

krucha kasza jaglana na wodzie w rondlu! Jak gotować kruchą kaszę jaglaną na wodzie? Przepis jest prosty i niedrogi. Poznaj wszystkie sekrety przygotowania tego prostego i pysznego dania!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 31 % 26 g
węglowodany 60 % 50 g
449 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kruchą kaszę jaglaną na wodzie? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Najważniejsze w przygotowaniu owsianki jest dobra jakość zbóż i nie radzę na niej oszczędzać. Weź Zboże od niezawodnego producenta, nie goń za taniością. Takie zboże jest czyste, bez obcych zanieczyszczeń, nie zawiera larw zwierząt. Masło jest naturalne, bez substytutu tłuszczu mlecznego, o zawartości tłuszczu co najmniej 82%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj kaszę, usuń nadmiar gruzu i uszkodzone ziarna. Następnie dobrze spłucz, aż woda będzie całkowicie czysta. Do tej procedury najlepiej użyć dużego sita.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby ugotować owsiankę, weź patelnię z grubym dnem, aby owsianka się nie przypaliła. Rozłóż kaszę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij wodą. Używaj przefiltrowanej wody, nie używaj wody z kranu do gotowania. Poziom wody powinien być o 1,5 cm wyższy niż poziom prosa. Kasza jaglana gotuje się wystarczająco długo i aby przyspieszyć proces, możesz ją wstępnie namoczyć, ale ta rada jest istotna tylko wtedy, gdy moczysz ją przez noc i gotujesz rano. W przeciwnym razie spędzisz czas na moczeniu, który spędzisz na gotowaniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posolić wodę. Proso, podobnie jak ryż, pochłania dużo soli, więc nie oszczędzaj soli. Doprowadź kaszę jaglaną do wrzenia na małym ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 1 godzinę. Ogień powinien być minimalny, aby każde ziarno miało czas na wypełnienie wodą. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody, Około 50 ml.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy cały płyn wyparuje, dodaj masło do owsianki, poczekaj, aż się rozpuści i wymieszaj. W przypadku chudej wersji dania możesz zastąpić masło dowolnym olejem roślinnym. Możesz trochę zaparzyć owsiankę, trzymając ją w ciepłym miejscu. Jako dziecko moja babcia zawijała garnek owsianki w ciepły koc.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj owsiankę do ciepłego stołu. Smacznego!

taka owsianka doskonale nadaje się jako dodatek do dań rybnych i mięsnych, a także może być podawana jako niezależne danie, na przykład ze smażoną cebulą i grzybami.
smacznego!

aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy