skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy ser z koziego mleka? Potrzebujesz tylko dwóch składników: mleka i cytryny. Weź resztę do smaku, pragnienia i osobistych preferencji.
Krok 2:
Mleko wlać do rondla lub rondla z grubym dnem i podgrzać na małym ogniu. Im dłużej to potrwa, tym lepiej. Im świeże mleko-tym lepiej!
Krok 3:
Wyciśnij sok z cytryny. Gotowy sok z cytryny w torbie nie jest odpowiedni, potrzebujesz tylko świeżo wyciśniętego! Pożądane jest, aby cytryna była dojrzała i soczysta.
Krok 4:
Gdy mleko się zagotuje, dodaj do niego wyciśnięty sok z cytryny, delikatnie wymieszaj i gotuj przez kilka minut. W tym czasie surowica zostanie oddzielona.
Krok 5:
Będzie mniej więcej taka.
Krok 6:
Wrzuć powstałą masę do durszlaka z gazą (muślinem lub inną odpowiednią szmatką) i odcedź serwatkę. Nie wylewaj go, a mianowicie wlej do innego odpowiedniego pojemnika.
Krok 7:
Ta serwatka będzie pasować do okroshki, naleśników, kiszonej kapusty. Najważniejsze-nie wlewaj go do zlewu.
Krok 8:
Teraz zwiń przyszły ser w węzeł z gazy i zawiąż, aby przypadkowo się nie rozwiązał.
Krok 9:
Zawieś na patelni na 30-60 minut, aby resztki płynu spłynęły, a sam ser się zagęścił. Możesz formować ser rękami w trakcie procesu.
Krok 10:
Usuń węzeł z serem.
Krok 11:
Oto, co się stało.
Krok 12:
Na tym etapie ser można już jeść - pięknie się kroi, ma dobry kremowy aromat, przyjemną konsystencję i genialny smak delikatnych białych serów.
Krok 13:
Na chleb lub po prostu na talerz serów - to jest to.
Krok 14:
Kto nie chce na tym poprzestać-dodaj przyprawy i sól. Posiekaj wszystko i wymieszaj z delikatnym serem. Ser zagęścić tą samą gazą lub w specjalnej formie. Okazuje się pikantną przekąską.
myślę, że w przypadku pikantnej wersji wszystkie dodatkowe składniki można ułożyć w masie po zejściu pierwszej części serwatki, przed zawieszeniem - dzięki temu ser będzie gęstszy i ciekawszy.
miłego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (ten sam czosnek).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Kozie mleko - 68 kcal/100g