domowy ser z koziego mleka

Domowy delikatny ser! Przydatne! Bez chemii i szkodliwych! Gotuj łatwo! Taki ser z mleka koziego nazywa się bez smaku i bez smaku. To znaczy, zrobiłem i zjadłem. Jest wygodny, szybki i przydatny!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowy ser z koziego mleka? Potrzebujesz tylko dwóch składników: mleka i cytryny. Weź resztę do smaku, pragnienia i osobistych preferencji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mleko wlać do rondla lub rondla z grubym dnem i podgrzać na małym ogniu. Im dłużej to potrwa, tym lepiej. Im świeże mleko-tym lepiej!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciśnij sok z cytryny. Gotowy sok z cytryny w torbie nie jest odpowiedni, potrzebujesz tylko świeżo wyciśniętego! Pożądane jest, aby cytryna była dojrzała i soczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy mleko się zagotuje, dodaj do niego wyciśnięty sok z cytryny, delikatnie wymieszaj i gotuj przez kilka minut. W tym czasie surowica zostanie oddzielona.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Będzie mniej więcej taka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć powstałą masę do durszlaka z gazą (muślinem lub inną odpowiednią szmatką) i odcedź serwatkę. Nie wylewaj go, a mianowicie wlej do innego odpowiedniego pojemnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ta serwatka będzie pasować do okroshki, naleśników, kiszonej kapusty. Najważniejsze-nie wlewaj go do zlewu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz zwiń przyszły ser w węzeł z gazy i zawiąż, aby przypadkowo się nie rozwiązał.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawieś na patelni na 30-60 minut, aby resztki płynu spłynęły, a sam ser się zagęścił. Możesz formować ser rękami w trakcie procesu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń węzeł z serem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oto, co się stało.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na tym etapie ser można już jeść - pięknie się kroi, ma dobry kremowy aromat, przyjemną konsystencję i genialny smak delikatnych białych serów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na chleb lub po prostu na talerz serów - to jest to.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kto nie chce na tym poprzestać-dodaj przyprawy i sól. Posiekaj wszystko i wymieszaj z delikatnym serem. Ser zagęścić tą samą gazą lub w specjalnej formie. Okazuje się pikantną przekąską.

myślę, że w przypadku pikantnej wersji wszystkie dodatkowe składniki można ułożyć w masie po zejściu pierwszej części serwatki, przed zawieszeniem - dzięki temu ser będzie gęstszy i ciekawszy.
miłego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (ten sam czosnek).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Kozie mleko - 68   kcal/100g

Podobne przepisy