skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zbieranie młodych pędów sosny do robienia dżemu lub miodu sosnowego jest konieczne wiosną, kiedy te pędy zaczęły rosnąć, ale nie są jeszcze pokryte młodymi igłami. Najlepiej zrobić to w młodym sosnie. W zależności od regionu pędy sosny zbiera się w maju – czerwcu. Nie powinieneś tylko odcinać pędów ze szczytów sosny. Pozwól drzewu normalnie rosnąć. Pędy są cięte na bocznych gałęziach. W ogóle nie trzeba przycinać wszystkich pędów, do których można dotrzeć.
Krok 2:
Wystarczy wziąć wierzchołki dwóch lub trzech bocznych gałęzi z każdej sosny. Wycinamy młode pędy z gruzu, usuwamy uwięzione igły. Przenosimy je do emaliowanej lub nierdzewnej patelni i napełniamy wodą. Wkładamy pojemnik do przygotowania miodu sosnowego na piec, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Wyjmij z pieca, przykryj pokrywką. I zostawiamy bulion na jeden dzień – nalegać.
Krok 3:
Nasz wywar ma przyjemny sosnowy, żywiczny aromat i lekko gorzki smak. Po dniu filtrujemy go przez drobne sito lub gazę, dodajemy cukier i podpalamy. Po zagotowaniu zmniejsz ogrzewanie do małego i gotuj przez 30-40 minut. Aż do momentu, gdy miód sosnowy zacznie gęstnieć. Dodaj sok z cytryny lub kwas cytrynowy, aby nasz produkt kulinarny nie był później kandyzowany.
Krok 4:
Okazało się, że nie jest to bardzo gęsty syrop o przyjemnym żółtym kolorze, przypominający prawdziwy miód. Ma bardzo przyjemny zapach sosny. Wlej miód sosnowy do czystego słoika i zwiń. Nie zapominajmy, że miód sosnowy jest przede wszystkim lekarstwem. Należy go spożywać z umiarem - jedna łyżka stołowa dla osoby dorosłej, jedna deser (lub dwie herbaty) - dla dziecka. Miód sosnowy stosuje się w leczeniu chorób oskrzelowo-płucnych, infekcji unoszących się w powietrzu, przeziębienia.
Krok 5:
Jest również doskonałym środkiem zapobiegawczym, który pomaga uniknąć takich problemów zdrowotnych. Syrop z pędów sosny (miód sosnowy) jest gotowy! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na gotowanie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Szyszki sosnowe - 0 kcal/100g