skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z mintaja? Przygotuj jedzenie. Jeśli ryba jest zamrożona, należy ją rozmrozić. Rób to stopniowo w temperaturze pokojowej. Nie zanurzaj mintaja w wodzie ani nie wkładaj do kuchenki mikrofalowej - to pogorszy smak ryby. Możesz dodać śmietanę do majonezu.
Krok 2:
Rybę należy oczyścić i pokroić na kawałki, jeśli masz ją w całej tuszy. Od razu miałem steki. Włóż mintaja do rondla, zalej mlekiem. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut po ugotowaniu. Dodaj trochę soli, aby ryba nie była świeża. Ale trochę, bo będzie jeszcze słony majonez.
Krok 3:
Pozostaw rybę do całkowitego ostygnięcia bezpośrednio w mleku.
Krok 4:
W tym samym czasie, co ryba, gotuj marchewki. Należy go najpierw umyć, nie trzeba go czyścić. Gotuj marchewki przez około 20 minut. Następnie spuść wodę i ostudź.
Krok 5:
Równolegle ze wszystkimi gotowaniami obierz i pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 6:
Podsmaż cebulę na oleju roślinnym na małym ogniu, aż będzie przezroczysta. Ostudzić.
Krok 7:
Po całkowitym ostygnięciu ryby oddziel ją od skóry i kości.
Krok 8:
Następnie pokrój na małe kawałki.
Krok 9:
Obierz schłodzone marchewki i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 10:
Zaczynamy zbierać sałatkę. Pierwsza warstwa to ryba. Smarujemy go majonezem.
Krok 11:
Następna jest warstwa marchwi. I znowu na wierzchu majonez.
Krok 12:
Ostatnią warstwą kładziemy smażoną cebulę. Smarujemy majonezem.
Krok 13:
Dokładnie umyj koperek, osusz, drobno posiekaj. Udekoruj wierzch sałatki według uznania. Pozwól sałatce trochę namoczyć i podawaj. Smacznego!
naprawdę zaskoczyła mnie ta sałatka. Wydaje się, że takie proste składniki - ryby, marchew i cebula. Ale wszystko razem dało bardzo delikatny i zrównoważony smak. Myślę, że powinienem był dodać śmietanę do majonezu, byłoby jeszcze delikatniej.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
sałatkę podałam porcjami, ale można ją ugotować jedną dużą sałatką.
jeśli nie przygotowujesz sałatki na wakacje, po prostu wymieszaj wszystkie składniki, nie układając ich warstwami.
ryby można gotować po prostu w wodzie.
pysznym dodatkiem do takiej sałatki byłaby dodatkowa warstwa jajek i sera.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g