Sałatka z mintaja

Sałatka z gotowanym mintajem-szybko, tanio, smacznie! Produkty do tej sałatki są bardzo proste i ogólnie dostępne. Przy minimalnych kosztach uzyskuje się smaczne i satysfakcjonujące danie. Możesz przygotować taką sałatkę na prosty rodzinny obiad, ale na świąteczny stół nie jest bardzo źle. Zjedzony bez reszty!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 21 % 4 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z mintaja? Przygotuj jedzenie. Jeśli ryba jest zamrożona, należy ją rozmrozić. Rób to stopniowo w temperaturze pokojowej. Nie zanurzaj mintaja w wodzie ani nie wkładaj do kuchenki mikrofalowej - to pogorszy smak ryby. Możesz dodać śmietanę do majonezu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rybę należy oczyścić i pokroić na kawałki, jeśli masz ją w całej tuszy. Od razu miałem steki. Włóż mintaja do rondla, zalej mlekiem. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut po ugotowaniu. Dodaj trochę soli, aby ryba nie była świeża. Ale trochę, bo będzie jeszcze słony majonez.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostaw rybę do całkowitego ostygnięcia bezpośrednio w mleku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym samym czasie, co ryba, gotuj marchewki. Należy go najpierw umyć, nie trzeba go czyścić. Gotuj marchewki przez około 20 minut. Następnie spuść wodę i ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Równolegle ze wszystkimi gotowaniami obierz i pokrój cebulę w półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podsmaż cebulę na oleju roślinnym na małym ogniu, aż będzie przezroczysta. Ostudzić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po całkowitym ostygnięciu ryby oddziel ją od skóry i kości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie pokrój na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz schłodzone marchewki i zetrzyj na grubej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zaczynamy zbierać sałatkę. Pierwsza warstwa to ryba. Smarujemy go majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następna jest warstwa marchwi. I znowu na wierzchu majonez.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostatnią warstwą kładziemy smażoną cebulę. Smarujemy majonezem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dokładnie umyj koperek, osusz, drobno posiekaj. Udekoruj wierzch sałatki według uznania. Pozwól sałatce trochę namoczyć i podawaj. Smacznego!

naprawdę zaskoczyła mnie ta sałatka. Wydaje się, że takie proste składniki - ryby, marchew i cebula. Ale wszystko razem dało bardzo delikatny i zrównoważony smak. Myślę, że powinienem był dodać śmietanę do majonezu, byłoby jeszcze delikatniej.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

sałatkę podałam porcjami, ale można ją ugotować jedną dużą sałatką.
jeśli nie przygotowujesz sałatki na wakacje, po prostu wymieszaj wszystkie składniki, nie układając ich warstwami.
ryby można gotować po prostu w wodzie.
pysznym dodatkiem do takiej sałatki byłaby dodatkowa warstwa jajek i sera.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy