ucho czerwonej ryby

Prawdziwe bogate ucho czerwonej ryby-smaczne i zdrowe! Sekret gotowania prawdziwej zupy rybnej polega na tym, że ryba jest w niej układana etapami. W ten sposób bulion jest bardzo dobrze nasycony sokami rybnymi i tłuszczami. Możesz ugotować takie ucho nie tylko z czerwonej ryby, ale z dowolnej białej ryby, a także mieszanki czerwonej i białej ryby.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 2 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 25 % 1 g
26 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ucho z czerwonej ryby? Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę z czerwonej ryby, potrzebujemy: wody; głowa, ogon i filet z czerwonej ryby; duża cebula lub dwie średnie; wódka (opcjonalnie); liście laurowe; ziele angielskie; mielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj rybę. Wyczyść cebulę. Włóż głowę ryby do rondla, wlej zimną wodę. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj, usuwając pianę, 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj ogon ryby i żarówkę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut. Usuń wydzielającą się pianę. Możesz trochę dłużej, aż ryba i cebula zostaną odpowiednio ugotowane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij cebulę i rybę. Można je wyrzucić, nie będziemy już ich potrzebować, więc wszystkie soki i przydatne witaminy daliśmy bulionowi. Postanowiłem zostawić ogon, więc było w nim dużo mięsa. Bulion przecedzić przez drobne sito lub podwójną warstwę gazy. Włóż bulion do ognia i zagotuj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż filety rybne, liście laurowe, groszek ziela angielskiego, mielony czarny pieprz, sól do gotującego się bulionu. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj koperek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wódkę (w razie potrzeby nie czuje się wcale w gotowym uchu), wlej posiekany koperek. W razie potrzeby osol ucho. Gotuj przez kolejne 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozwól uchu parzyć przez około 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ucho do talerzy i podawaj na gorąco. Smacznego!

do tego przepisu nie dodaje się ziemniaków ani kaszy. Ale jeśli chcesz, aby zupa była bardziej satysfakcjonująca, możesz dodać ziemniaki i proso lub ryż. Musisz umieścić je we wrzącym bulionie wraz z filetem rybnym. Następnie ugotują się jednocześnie z rybą.

oprócz ziemniaków możesz dodać pomidory lub pomidory koktajlowe do ucha.

mały sekret: ucho i zupa rybna różnią się od siebie bogatym bulionem na bazie głowy i ogona (lub małej całej ryby). Dlatego jeśli używasz tylko filetów rybnych, nie będziesz w stanie uzyskać zupy rybnej.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy