domowy makaron wołowy

niezwykle smaczny i aromatyczny domowy makaron wołowy. Wołowina jest bardzo miękka, po prostu rozpływa się w ustach. Doskonale komponuje się z domowym makaronem, który nie jest w żadnym porównaniu z zakupionym, i jest to naturalne, ponieważ jest przygotowywany własnymi rękami i z miłością.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 14 g
tłuszcze 45 % 23 g
węglowodany 27 % 14 g
312 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zrób domowy makaron z wołowiną. Aby to zrobić, pokrój wołowinę na małe kawałki. Lepiej jest wziąć świeże mięso, ale jeśli masz zamrożone, najpierw rozmroź je w lodówce, aby mięso zachowało prawidłową strukturę i soczystość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij dużą ilością wody, umieść na umiarkowanym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po ugotowaniu usuń całą powstałą pianę, sól, dodaj ziarna pieprzu, przykryj, zmniejsz ogień do minimum, gotuj na wolnym ogniu do miękkości przez 1,5-2 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, opłucz, pokrój w pół-pierścienie lub tak jak ja, trochę mniej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marchewki opłucz, obierz, pokrój w duże paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po półtorej, dwóch godzinach odcedź nadmiar bulionu i odstaw na bok, nadal nam się przyda, dodaj olej roślinny, cebulę i marchewkę, smaż przez 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj koncentrat pomidorowy i bulion, aby całkowicie przykrył kawałki wołowiny, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotuj makaron. Aby to zrobić, rozbij jajko do miski, dodaj sól, olej roślinny, wymieszaj trzepaczką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesiej mąkę do głębokiej miski, zrób wgłębienie i wlej do niej mieszankę olejowo-jajeczną. Chwytając mąkę z krawędzi trzepaczką, delikatnie zacznij ugniatać ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp blat mąką, połóż na nim ciasto i kontynuuj ugniatanie rękami. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zawiń go w folię spożywczą i pozostaw na pół godziny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posypując wałek do ciasta i blat mąką, rozwałkuj ciasto na bardzo cienką warstwę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel go na dwie części i pokrój w długie paski o grubości 5 mm, Jak Na zdjęciu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp je mąką, aby się nie sklejały i pozostaw do wyschnięcia na godzinę. Następnie umieść wodę na kuchence, sól, poczekaj, aż się zagotuje, zanurz w niej makaron, gotuj przez pierwsze dwie minuty mieszając, aby makaron się nie sklejał, a następnie gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż będzie ugotowany. Następnie wymieszaj makaron z wołowiną. Domowy makaron z wołowiną jest gotowy! Smacznego!

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy