skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zrób domowy makaron z wołowiną. Aby to zrobić, pokrój wołowinę na małe kawałki. Lepiej jest wziąć świeże mięso, ale jeśli masz zamrożone, najpierw rozmroź je w lodówce, aby mięso zachowało prawidłową strukturę i soczystość.
Krok 2:
Napełnij dużą ilością wody, umieść na umiarkowanym ogniu.
Krok 3:
Po ugotowaniu usuń całą powstałą pianę, sól, dodaj ziarna pieprzu, przykryj, zmniejsz ogień do minimum, gotuj na wolnym ogniu do miękkości przez 1,5-2 godziny.
Krok 4:
Obierz cebulę, opłucz, pokrój w pół-pierścienie lub tak jak ja, trochę mniej.
Krok 5:
Marchewki opłucz, obierz, pokrój w duże paski.
Krok 6:
Po półtorej, dwóch godzinach odcedź nadmiar bulionu i odstaw na bok, nadal nam się przyda, dodaj olej roślinny, cebulę i marchewkę, smaż przez 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 7:
Dodaj koncentrat pomidorowy i bulion, aby całkowicie przykrył kawałki wołowiny, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut.
Krok 8:
Ugotuj makaron. Aby to zrobić, rozbij jajko do miski, dodaj sól, olej roślinny, wymieszaj trzepaczką.
Krok 9:
Przesiej mąkę do głębokiej miski, zrób wgłębienie i wlej do niej mieszankę olejowo-jajeczną. Chwytając mąkę z krawędzi trzepaczką, delikatnie zacznij ugniatać ciasto.
Krok 10:
Posyp blat mąką, połóż na nim ciasto i kontynuuj ugniatanie rękami. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zawiń go w folię spożywczą i pozostaw na pół godziny.
Krok 11:
Posypując wałek do ciasta i blat mąką, rozwałkuj ciasto na bardzo cienką warstwę.
Krok 12:
Podziel go na dwie części i pokrój w długie paski o grubości 5 mm, Jak Na zdjęciu.
Krok 13:
Posyp je mąką, aby się nie sklejały i pozostaw do wyschnięcia na godzinę. Następnie umieść wodę na kuchence, sól, poczekaj, aż się zagotuje, zanurz w niej makaron, gotuj przez pierwsze dwie minuty mieszając, aby makaron się nie sklejał, a następnie gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż będzie ugotowany. Następnie wymieszaj makaron z wołowiną. Domowy makaron z wołowiną jest gotowy! Smacznego!
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Polędwica wołowa - 324 kcal/100g