ostre skrzydła KFC

przepyszne, chrupiące i pikantne, dla całej rodziny na obiad! Ostre skrzydełka jak w KFC można teraz łatwo przygotować w domu! To świetna sycąca przekąska lub pełny posiłek, gdy jest podawany z dodatkiem. Skrzydełka panierowane w zmielonych niesłodzonych płatkach kukurydzianych, skorupa okazuje się nieporównywalnie smaczna!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 14 g
tłuszcze 58 % 23 g
węglowodany 8 % 3 g
275 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ostre skrzydełka jak w KFC? Przygotuj jedzenie. Opłucz skrzydła, pokrój na stawy w paliczki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż je do garnka, napełnij zimną wodą, aby tylko przykryły skrzydła. Trochę soli i zagotuj na małym ogniu. Usuń piankę i gotuj skrzydła nie dłużej niż 5 minut. Następnie wyjmij garnek z pieca i pozostaw do ostygnięcia bez wyjmowania go z bulionu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy skrzydła ostygną, przygotuj panierkę. Jak zrobić panierkę do smażenia skrzydeł? W dowolny wygodny sposób zmiel płatki. Jeśli nie możesz znaleźć słodyczy, nie eksperymentuj ze słodyczami. Doskonałym zamiennikiem jest suchy Bochenek, ale nie gotowa panierka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj lezon. Co to jest lezon? Jest to mieszanka jajek i mleka lub wody, w której zanurza się żywność przed panierowaniem. Jak zrobić lezon? Ubij jajka w temperaturze pokojowej trzepaczką, sól. Dodaj 100 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka i dobrze wstrząśnij. Następnie dodaj przyprawy i mieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść schłodzone skrzydła na ruszcie lub w durszlaku, nie musisz ich suszyć. Następnie obtocz w mące, a następnie zanurz w lezonie i natychmiast w panierce. Wygodniej jest to zrobić pęsetą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż panierowane skrzydełka na talerzu w jednej warstwie, unikając dotyku. Pozostaw to na 10 minut, w tym czasie jajko wyschnie, a panierka dobrze się chwyci.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podgrzej kocioł, wlej olej i dobrze podgrzej na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ciepło do średniego. Opuść skrzydełka partiami, aby swobodnie unosiły się w oleju. Skrzydła są bardzo szybko smażone, 30-60 sekund po obu stronach. Wyjmij gotowe skrzydła łyżką cedzakową i połóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

kiedy znalazłem ten przepis, byłem ze stratą, po co wstępnie gotować skrzydła, wydaje się, że nadal trzeba je smażyć. Ale kiedy gotuję po raz pierwszy, zawsze staram się dokładnie przestrzegać przepisu, a jeśli chodzi o pieczenie, wszystko układa się na swoim miejscu, ponieważ skrzydełka są smażone dosłownie w kilka sekund ! Byłyby surowe, zostałyby tylko piękne węgle z pięknej panierki !

naczynia do smażenia należy przyjmować z grubym dnem i wyżej, wygodnie jest użyć specjalnej siatkowej pokrywy, która chroni przed rozpryskami oleju. I oczywiście musisz być ostrożny i ostrożny, oparzenia gorącym olejem są bolesne i nie goją się przez długi czas. Nie rozpraszaj się podczas smażenia, a będziesz miał pyszne danie i szczęście !

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Płatki kukurydziane (cornflex) - 388   kcal/100g
  • Płatki kukurydziane - 388   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy