skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną owsiankę przyjaźni w piekarniku? Aby przygotować pyszną owsiankę Przyjaźń w piekarniku, potrzebujemy dwóch rodzajów zbóż w równych ilościach-prosa i ryżu, jajka, mleka, cukru, soli, masła. Weź liczbę składników zgodnie z listą.
Krok 2:
Wlej ryż i proso na patelnię.
Krok 3:
Grys w rondlu opłucz dwa do trzech razy zimną wodą.
Krok 4:
Napełnij mieszaninę zbóż wodą w ilości pół litra wody na szklankę zbóż. Gotuj ryż i proso na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 5:
Po 10 minutach, gdy płyn się zagotuje, wlej szklankę mleka i mieszając gotuj przez kolejne 7 minut.
Krok 6:
Następnie dodaj masło do owsianki i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 7:
Połącz jajko z cukrem, solą i szczyptą waniliny, lekko ubij.
Krok 8:
Następnie dodaj pozostałą szklankę mleka do mieszanki jajecznej, dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Przygotuj naczynie do pieczenia. Aby to zrobić, możesz użyć szklanej patelni, jak w tym przepisie, lub glinianego garnka. Posmaruj ściany i spód formy masłem
Krok 10:
Wlej mieszankę jajeczno-mleczną na patelnię do owsianki, dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Wlej przygotowaną owsiankę do naczynia do pieczenia.
Krok 12:
Umieść formę z kaszą jaglaną i ryżową w piekarniku w temperaturze 180 stopni, bez przykrycia, na 40 minut.
Krok 13:
Po 40 minutach pyszna owsianka przyjaźń, duszona w piekarniku, jest gotowa.
Krok 14:
Owsiankę przyjaźń podawaj na gorąco, prosto z piekarnika.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g