skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z rodzynkami i orzechami włoskimi? Przygotuj składniki. Ugotuj buraki w mundurze, aby buraki gotowały się szybciej, wystarczy dodać łyżeczkę sody do rondla z wodą, gdzie buraki zostaną ugotowane. Wystarczy 20 minut od momentu zagotowania wody, aby buraki się ugotowały. Gotowość warzyw może być ostrzem noża lub widelcem, przekłuwając warzywo korzeniowe.
Krok 2:
Aby buraki zachowały więcej witamin zamiast gotowania, możesz upiec je w piekarniku, najpierw owijając każdą roślinę okopową osobno folią. Buraki ostudzić i zetrzeć na średniej tarce. Aby przyspieszyć proces, a jeśli gotujesz sałatkę w dużych ilościach, możesz użyć robota kuchennego z dyszą tarki.
Krok 3:
Rodzynki dokładnie umyj, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut, aby dobrze się rozdrobniły. Lepiej jest kupić rodzynki, które nie są piękne, duże i błyszczące, ale zwykłe, są bardziej naturalne, bez obróbki chemicznej.
Krok 4:
Orzechy włoskie, jeśli zostały zakupione w skorupce, oczyść, umyj i osusz w kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni. Następnie zmiel je blenderem, ręcznym tłuczkiem lub wałkiem do ciasta na okruchy. Obierz ząbek czosnku i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 5:
Twardy ser może być używany przez każdego w smaku i dostępności, najważniejsze jest to, że jest naturalny i łatwo go zetrzeć na torze. Zetrzyj ser na średniej tarce.
Krok 6:
Połącz wszystkie składniki w salaterce. Dodaj sól do smaku. Dopraw majonezem.
Krok 7:
Wymieszaj. Pozostaw sałatkę do ostygnięcia i namoczenia w lodówce i podawaj. Udekoruj sałatkę w razie potrzeby świeżymi ziołami, sezamem i jagodami żurawinowymi. Sałatka jest gotowa. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak prawidłowo gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g