Sałatka z rodzynkami i orzechami włoskimi

Prosta, ale bardzo smaczna sałatka z niedrogich składników! Sałatka z buraków z rodzynkami, orzechami włoskimi i serem zajmie godne miejsce na świątecznym stole, a także może być dodatkiem do obiadu lub kolacji. Składniki tej sałatki doskonale łączą się ze sobą i uzupełniają, tworząc wspaniały smak. Ta sałatka może być ułożona jako warstwowa lub zmieszana i ułożona jedną masą w dużej salaterce, salaterkach porcjowanych lub nadziewana tartaletkami. Okaże się nie tylko smaczny, ale także piękny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 44 % 12 g
155 kcal
IG: 8 / 25 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z rodzynkami i orzechami włoskimi? Przygotuj składniki. Ugotuj buraki w mundurze, aby buraki gotowały się szybciej, wystarczy dodać łyżeczkę sody do rondla z wodą, gdzie buraki zostaną ugotowane. Wystarczy 20 minut od momentu zagotowania wody, aby buraki się ugotowały. Gotowość warzyw może być ostrzem noża lub widelcem, przekłuwając warzywo korzeniowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby buraki zachowały więcej witamin zamiast gotowania, możesz upiec je w piekarniku, najpierw owijając każdą roślinę okopową osobno folią. Buraki ostudzić i zetrzeć na średniej tarce. Aby przyspieszyć proces, a jeśli gotujesz sałatkę w dużych ilościach, możesz użyć robota kuchennego z dyszą tarki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rodzynki dokładnie umyj, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut, aby dobrze się rozdrobniły. Lepiej jest kupić rodzynki, które nie są piękne, duże i błyszczące, ale zwykłe, są bardziej naturalne, bez obróbki chemicznej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Orzechy włoskie, jeśli zostały zakupione w skorupce, oczyść, umyj i osusz w kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni. Następnie zmiel je blenderem, ręcznym tłuczkiem lub wałkiem do ciasta na okruchy. Obierz ząbek czosnku i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Twardy ser może być używany przez każdego w smaku i dostępności, najważniejsze jest to, że jest naturalny i łatwo go zetrzeć na torze. Zetrzyj ser na średniej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz wszystkie składniki w salaterce. Dodaj sól do smaku. Dopraw majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj. Pozostaw sałatkę do ostygnięcia i namoczenia w lodówce i podawaj. Udekoruj sałatkę w razie potrzeby świeżymi ziołami, sezamem i jagodami żurawinowymi. Sałatka jest gotowa. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak prawidłowo gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy